Θέματα υγείας

Ποιο ρόφημα μας χαρίζει μακροζωία;

Για κάποιους είναι η πρώτη σκέψη όταν ξυπνήσουν, για άλλους είναι τρόπος ζωής. Ο καφές για τους περισσότερους είναι η ενέργεια τους για όλη την μέρα.

Τι λένε οι επιστήμονες

Ο καφές, όμως, δεν είναι μόνο επιθυμητός, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμος, όπως έχουν αποδείξει πολυάριθμα επιστημονικά στοιχεία.

Νέα έρευνα, ωστόσο, έρχεται να προσθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση σε όσα ήδη γνωρίζουμε: Η κατανάλωση καφέ εν ώρα εργασίας μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, ενισχύοντας τη μακροζωία. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο BMC Health, όπως μεταδίδει το ygeiamou.gr.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της σύγχρονης εποχής.

Η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στο χώρο εργασίας, σε συνδυασμό με τις εξίσου καθιστικές συνήθειες στο σπίτι σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν τηρεί τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης, απέχοντας μάλιστα σημαντικά από μια υγιή ισορροπία μεταξύ καθιστικής ζωής και κίνησης.

Τι δείχνουν τα ερευνητικά δεδομένα

Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι σε γραφεία -που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων συνολικά- περνούν τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα ακίνητοι στο γραφείο τους.

Οι ίδιοι αυτοί εργαζόμενοι, όμως, αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, 33% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αν καταναλώνουν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του καφέ μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά που προκαλείται από τις ατελείωτες ώρες καθιστικής ζωής. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει στο παρελθόν ότι η καθιστική ζωή για 6-8 ώρες την ημέρα συνδέεται με πρόωρο θάνατο από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο.

Η έλλειψη κίνησης πυροδοτεί εκτεταμένη φλεγμονή στα κύρια όργανα και τους ιστούς του σώματος, προκαλώντας βλάβες που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες

Το NHS εκτιμά ότι ο μέσος άνθρωπος περνά 9 ώρες την ημέρα καθισμένος. Αυτό επιβραδύνει το μεταβολισμό και βλάπτει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τη διάσπαση του λίπους.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, ότι ο καφές μπορεί να αντισταθμίσει, έστω εν μέρει, αυτές τις επιπτώσεις είναι εξαιρετικά αισιόδοξο.

Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Soochow στην Κίνα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας στοιχεία για τον τρόπο ζωής περισσότερων από 10.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ σε διάστημα 10 ετών.

Οι εθελοντές ερωτήθηκαν πόσες ώρες την ημέρα περνούσαν καθιστοί και πόσο καφέ καταναλώνουν καθημερινά.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κάθονταν 6 ή περισσότερες ώρες, αλλά κατανάλωναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 1/3 κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε πάθηση κατά την περίοδο παρακολούθησής τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μυστικό αυτής της θετικής επίδρασης είναι τα ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στους κόκκους του καφέ.

«Ο καφές είναι πλούσιος σε βιοδραστικές ουσίες και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από χρόνιες ασθένειες λόγω των ισχυρών ιδιοτήτων του», αναφέρουν χαρακτηριστικά στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές.

πηγη

Ξεκινά η υποβολή Μηχανογραφικών – Δείτε ημερομηνίες – Juniors Club

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο