Όλα ξεκινάνε αυθόρμητα και αθώα. Τα μικρά παιδιά αντιγράφουν απλώς τη συμπεριφορά των μεγαλύτερων παιδιών στο σχολείο ή μιμούνται τους αγαπημένους τους τηλεοπτικούς ήρωες ή τους ίδιους τους γονείς.
Έχοντας την τάση να αντιδρούν στα όρια και τους κανόνες που τους βάζουμε, αντιδρούν με ανάρμοστο τρόπο. Επίσης, το παιδί σχολιάζει ό,τι είναι διαφορετικό και του προκαλεί το ενδιαφέρον αφού δεν είναι ακόμα ηλικιακά ανώριμο ώστε να έχει την κατανόηση για αυτή την κοινωνική γνώση.
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει το παιδί σας να απαντά ευγενικά και με σεβασμό, είναι να:
- …του το μάθετε. Πείτε του λοιπόν: «μπορείς να βρεις έναν καλύτερο τρόπο για να μου πεις ότι δε σου αρέσει το κοτόπουλο». Αν αρχίσετε να του φωνάζετε δε θα του προσφέρετε το σωστό παράδειγμα και θα κλιμακώσετε περισσότερο τις αντιδράσεις του.
- …του προσφέρετε επιλογές. Γιατί αν μπορεί να πει την άποψή του, θα έχει λιγότερες πιθανότητες να νιώσει ότι πρέπει να επιβάλλει την παρουσία του με τρόπους… προσβλητικούς.
- …του εξηγείτε διαρκώς τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό. Αν και είναι λίγο δύσκολο για ένα δίχρονο ή τρίχρονο παιδάκι να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στην αυθάδεια και την ευγένεια, σιγά- σιγά θα μάθει.
- …να μην υπερβάλλουμε και δημιουργήσουμε ενοχές στο παιδί, ότι έκανε κάτι ανεπίτρεπτο. Αν οι γονείς αισθανθούν εξαιρετικά ντροπιασμένοι από το σχόλιο του παιδιού και το επιπλήξουν, χωρίς το ίδιο να κατανοεί γιατί, είναι πολύ πιθανό ότι η συμπεριφορά θα επαναληφθεί.
- …μην το μαλώνετε μπροστά σε κόσμο. Όταν γυρίσουμε στο σπίτι, φροντίζουμε να εξηγήσουμε στο παιδί με λογία κατανοητά και σύμφωνα με την ηλικία του, πως είναι μερικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε όταν είμαστε με άλλους ανθρώπους και ένα από αυτά είναι ότι δεν πρέπει να κάνουμε σχόλια για άλλα άτομα και πως μπορεί αυτά τα άτομα να νιώθουν. Αλλά… οι γονείς άθελά τους ενθαρρύνουν την αγενή συμπεριφορά και την αυθάδεια του παιδιού τους, κάθε φορά που αποσιωπούν ή προσπερνούν τα σχόλια, κυρίως όταν αυτά ειπωθούν μπροστά στον κόσμο. Εκείνη τη στιγμή μπορούμε, ιδιαιτέρως, σε μια γωνιά να πούμε στο παιδί ότι π.χ. «δε μιλάμε έτσι» και στο σπίτι να μπούμε σε λεπτομέρειες.
- …από την προσχολική ηλικία να εξηγείται στο παιδί τι είναι αγένεια και πώς συμπεριφερόμαστε προς τους μεγαλύτερους και όχι μόνο. Στις μικρές ηλικίες βοηθά να επαναλαμβάνουμε αυτό που είπε το παιδί διατυπώνοντας το με τον σωστό τρόπο π.χ λέμε «παρακαλώ» λέμε «όχι ευχαριστώ». Από νωρίς να λέτε στο μικρό σας ότι στην οικογένειά σας μιλάτε ευγενικά, δεν ειρωνευόμαστε και σεβόμαστε τους άλλους.
- …δικαιολογείται με σωστά επιχειρήματα και θετικό τρόπο τη συμπεριφορά σας σε περίπτωση διαμάχης π.χ. Ξέρω ότι θέλεις να κάτσεις να δεις τηλεόραση μέχρι αργά αλλά στην ηλικία πρέπει να κοιμάσαι 8 ώρες και εγώ πρέπει να σε προστατεύω.
- …επιβάλλετε συνέπειες όπως π.χ. τη στέρηση προνομίων αν συνεχίσει να αντιμιλά.
Γενικά, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι να είσαστε συνεπής στη συμπεριφορά σας και να μην παραβιάζετε εσείς τους κανόνες σεβασμού. Αν εσείς «αντιμιλάτε» στο σύντροφό σας ή στη μητέρα σας ή μιλάτε άσχημα στο ίδιο χωρίς λόγο του δίνεται διπλά μηνύματα.
]]>