Πριν από μερικά χρόνια, μια υπάλληλος της Google έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε χιλιάδες συναδέλφους της: Τι θα γινόταν αν επί έξι συνεχόμενες εβδομάδες περνούσατε μία νύχτα την εβδομάδα χωρίς τεχνολογία;
Το email προερχόταν από τη Laura Mae Martin, εκτελεστική σύμβουλο παραγωγικότητας της Google, μία θέση που, μεταξύ άλλων, δημιουργήθηκε για να βοηθήσει το προσωπικό να αναπτύξει πιο υγιείς σχέσεις με τα gadgets και τις εφαρμογές τους. Αφού έστειλε το σημείωμα, η Martin δέχθηκε καταιγισμό μηνυμάτων από συναδέλφους της που ήθελαν να ξεκουραστούν από τα ίδια προϊόντα που βοήθησαν να κατασκευαστούν. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν συμμετάσχει έκτοτε στην ετήσια «No-Tech Tuesday Night Challenge», λέει η Martin.
Το πρόβλημα που προσπαθούσε να λύσει δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της Google. Μία έρευνα διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί λένε ότι ξοδεύουν υπερβολικά πολύ χρόνο στα κινητά τους. Αλλά οι δραματικές λύσεις -όπως η ψηφιακή αποτοξίνωση, η επιλογή ενός κινητού χαμηλότερων δυνατοτήτων ή η πλήρης έξοδος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- μπορεί να μοιάζουν απίθανες.
Είναι δυνατόν να έχουμε μια υγιή σχέση με την τεχνολογία ενώ τη χρησιμοποιούμε καθημερινά; Ευτυχώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση είναι ένα ηχηρό «ναι».
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Ξεκινήστε με μια απλή ερώτηση
Γνωρίζετε καλά αυτήν την παρόρμηση που σας πιάνει να πάρετε στα χέρια σας το κινητό σας χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Και μετά, χωρίς να το συνειδητοποιείτε, έχετε περάσει καμιά ώρα στα social media…
Αν θέλετε να συνυπάρξετε ειρηνικά με την τεχνολογία, πρέπει να διαχειριστείτε αυτές τις παρορμήσεις. Ξεκινήστε παρατηρώντας πότε σας πιάνει η παρόρμηση να πάρετε το τηλέφωνο στα χέρια σας ή να ανοίξετε τα social media, λέει ο Richard J. Davidson, ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου για υγιή μυαλά στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.
Συνειδητοποιώντας και μόνο τι πρόκειται να κάνετε, διακόπτετε μια αυτόματη συμπεριφορά και ξυπνάτε το τμήμα του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνο για τον αυτοέλεγχο, λέει.
«Όταν αντιληφθείτε την παρόρμηση, απλώς αναρωτηθείτε: «Πρέπει πραγματικά να το κάνω αυτό τώρα;», επισημαίνει.
Η ερώτηση αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε, να σκεφτείτε και να αντισταθείτε στον πειρασμό να τσεκάρετε τη συσκευή σας. Και ας είμαστε ρεαλιστές: Κάποιες φορές μπορεί να αποφασίσετε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην οθόνη. Αλλά έχοντας επίγνωση των ορμών σας, μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα σκόπιμα και όχι ασυνείδητα.
Βγάλτε το επίθετο «κινητό» μπροστά από το τηλέφωνό σας
Η Δρ Anna Lembke, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Απεξάρτησης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, λέει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα smartphone είναι, όπως το περιγράφει, ότι σου δίνουν τη δυνατότητα «να στέλνεις μηνύματα ενώ τρέχεις να προλάβεις το λεωφορείο». Η χρήση των συσκευών μας ενώ βρισκόμαστε σε κίνηση μάς εμποδίζει να ασχοληθούμε περισσότερο με τη ζωή μας, εξηγεί.
«Χάνουμε πλήθος πληροφοριών και σημάτων στον κόσμο γύρω μας και επίσης στερούμε από τον εαυτό μας την ευκαιρία να επεξεργαστούμε και να ερμηνεύσουμε αυτά που ζήσαμε», λέει.
Ένας τρόπος για να αναπτύξετε μια αρμονική σχέση με την τεχνολογία σας είναι να περιορίσετε τη χρήση του τηλεφώνου σας όταν βρίσκεστε εν κινήσει. Βγήκατε βόλτα; Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις. Θα πάτε να πιείτε καφέ; Αφήστε το τηλέφωνό σας στο γραφείο σας. Εάν αισθάνεστε αρκετά τολμηροί, δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας όταν μετακινείστε, λέει η Δρ Lembke. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε την προσοχή σας στον κόσμο γύρω σας.
Προγραμματίστε μικρά διαλείμματα τεχνολογίας
Οι παρατεταμένες διακοπές από τα gadgets σας ενδέχεται να μην είναι δυνατές. Αλλά αν θέλετε να αφιερώνετε λιγότερο χρόνο στην οθόνη, τα διαλείμματα των 10 ή 15 λεπτών μπορεί να είναι μια πιο πρακτική επιλογή, λέει ο Δρ Adam Gazzaley, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Μπορείτε να κάνετε μια γρήγορη βόλτα, να κλείσετε τα μάτια σας, να προσπαθήσετε να λύσετε έναν γρίφο ή να διαβάσετε ένα βιβλίο.
Ένα άλλο κόλπο: Βάλτε τα διαλείμματα τεχνολογίας στο ημερολόγιό σας, προτείνει. Μπορεί να ακούγεται περίεργο να προγραμματίζει κανείς κάτι όπως «ένας περίπατος χωρίς τηλέφωνο», αλλά δεν θα έπρεπε, αν όντως είναι προτεραιότητα, λέει.
Ελέγξτε το περιβάλλον σας
Μην βασίζεστε μόνο στη δύναμη της θέλησής σας, τονίζει ο James A. Roberts, ειδικός στην καταναλωτική συμπεριφορά στο Πανεπιστήμιο Baylor. Αντίθετα, αλλάξτε το περιβάλλον σας.
«Ό,τι μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει την αποστασιοποίηση από το κινητό θα είναι χρήσιμο», σημειώνει.
Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε:
Πάρτε ένα ξυπνητήρι. Το ξυπνητήρι στο τηλέφωνο σάς αναγκάζει να σηκώσετε τη συσκευή σας μόλις ανοίξετε τα μάτια μας, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ πιο εύκολο να αρχίσετε να διαβάζετε email και ειδοποιήσεις, λέει. Αλλά ένα κλασικό ξυπνητήρι σάς δίνει τη δυνατότητα να αφήσετε ήσυχο το κινητό σας μέχρι να αποφασίσετε ότι είναι ώρα να το χρησιμοποιήσετε.
Ορίστε κάποιον στον οποίο θα λογοδοτείτε. Ο ίδιος προτείνει να ζητήσετε από ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο σας να σας υπενθυμίζει να αφήσετε τη συσκευή σας όταν τη χρησιμοποιείτε πολλή ώρα, όταν κάποιος προσπαθεί να σας μιλήσει ή σε άλλες στιγμές που διαταράσσει τη ζωή σας.
Διαγράψτε τα social media από το τηλέφωνό σας. Για να διαχειριστείτε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να τα κόψετε τελείως, θα πρέπει να τα κάνετε λιγότερο προσβάσιμα, τονίζει. Η συμβουλή που δίνει είναι να τα διαγράψετε από το τηλέφωνό σας, αλλά να τα κρατήσετε στον υπολογιστή σας, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για τη δουλειά ή για να κρατάτε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους σας.
Κάντε την τεχνολογία να λειτουργεί υπέρ σας
Οι ειδικοί συμφωνούν σε ένα πράγμα: Για να χτίσετε μια υγιή σχέση με την τεχνολογία, πρέπει να έχετε εσείς τον έλεγχό της και όχι να σας ελέγχει αυτή. Σκεφτείτε τα gadgets σας ως εργαλεία που εσείς αποφασίζετε πώς θα χρησιμοποιήσετε.
«Κάντε τη να λειτουργεί υπέρ σας, όχι εις βάρος σας», λέει η κ. Martin, η ειδικός παραγωγικότητας της Google. «Είτε πρόκειται για μία υπηρεσία email είτε για το πλυντήριο πιάτων σας, αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά είναι η πρόθεση πίσω από τον τρόπο που τα χρησιμοποιείτε».
Εργαλείο AI εντόπισε σημάδια καρκίνου σε ασθενείς που δεν είχαν δει οι γιατροί