Διατροφή

Πώς να μάθω το παιδί μου να τρώει λαχανικά;

Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο!!! Ναι, το παιδί σας μπορεί να μάθει να τρώει ακόμα και το μπρόκολο

Aπό τις πιο δύσκολες αποστολές για μια μητέρα είναι να μάθει στο παιδί της να τρώει τις σωστές τροφές, μία από τις οποίες είναι και τα λαχανικά. Η συγκεκριμένη ομάδα τροφών δεν αποτελεί την νούμερο ένα επιλογή για τα παιδιά, ούτε υπάρχουν στιγμές που τη λιγουρεύονται, όπως θα επιθυμούσαν όλες οι μαμάδες! Επειδή όμως είναι απαραίτητα και θρεπτικά, πρέπει να βρούμε διάφορους έξυπνους τρόπους για να το κάνουμε να τα αγαπήσει.

1. Πούλησέ τα σωστά!

Ξεχώρισε ποια είναι τα δυνατά σημεία στην ομάδα των λαχανικών και επένδυσε σε αυτά. Αν ξεκινήσεις με την πεποίθηση ότι το μπρόκολο θα κάνει θραύση στην καρδιά του παιδιού σου, δεν ξεκινάς καλά. Προώθησε πρώτα το καρότο που έχει γλυκιά γεύση και αποδεδειγμένα ανοίγει με επιτυχία το χορό των λαχανικών. Και εντάξει, αν δε φάει και σπαράγγια δεν έγινε και τίποτα.

2. Μην το κάνεις θέμα!

Μην προετοιμάζεις το παιδί μέρες πριν για το γεύμα με τα λαχανικά, σαν να πρόκειται να γίνει κάτι τρομερό. Άφησέ το να περάσει φυσιολογικά και μην ρίχνεις όλη την προσοχή εκεί. Μπορεί από αντίδραση να μην φάει τελικά αυτό που ετοίμασες.

3. Φάε πρώτα εσύ

Δώσε το καλό παράδειγμα και ξεκίνα να καταναλώνεις πρώτα εσύ τις τροφές που θέλεις να τρώει και εκείνο. Η μίμηση παίζει σπουδαίο ρόλο σε αυτή την ηλικία. Μάθε και στο σύντροφό σου το δικό του ρόλο και παίξτε καλά το παιχνίδι σας δείχνοντας πόσο πολύ απολαμβάνετε τη σαλάτα λάχανο- καρότο!

diatrofi-juniorsclub

4. Κάνε πειράματα

Αν το παιδί σου αγαπάει τις πίτες, ήρθε η στιγμή να μάθεις να φτιάχνεις σπανακόπιτα, πρασόπιτα και κάθε άλλη πίτα με λαχανικά. Επίσης τα γεμιστά που λατρεύει μπορούν να γίνουν την επόμενη φορά με περισσότερες πιπεριές ή και κολοκύθια, ενώ ο μουσακάς να γίνει και με μελιτζάνα. Αμέσως έχεις κρύψει πολλά λαχανικά σε αγαπημένες τροφές και έχεις καταφέρει πολλά!

5. Μη δίνεις κακές επιλογές

Σε ένα ψυγείο όπου οι ντομάτες είναι λιγότερες από τις σοκολάτες το παιχνίδι είναι χαμένο. Μην ξεχνάς ότι η υγιεινή διατροφή ξεκινάει από καλές πρώτες ύλες, οπότε μην το κάνεις να αγνοεί την χωριάτικη σαλάτα που έφτιαξες, επειδή στο ψυγείο υπάρχουν άλλες λιχουδιές που θα φάει μετά το φαγητό. Στο χέρι σου είναι να πετύχεις!

Από την Ελένη Κουή (Παιδοδιαιτολόγος)

Μετάβαση στο περιεχόμενο