Διατροφή

Πότε ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει να πίνει με ποτήρι;

Ένα βήμα ανεξαρτητοποίησης είναι όταν το παιδί σας, καταφέρνει και πίνει υγρά μόνο του με το ποτηράκι χωρίς να βρέχεται.

Η πρόσληψη υγρών με ένα ειδικό βρεφικό κύπελλο με στόμιο ελεγχόμενης ροής μπορεί να αρχίσει, περίπου, από την ηλικία των 6 μηνών. Το βρέφος που έχει θηλάσει, ξεκινά επαναλαμβάνοντας τις κινήσεις του θηλασμού. Η γλώσσα κινείται χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό κινήσεων θηλασμού και κατάποσης. Το βρέφος προσπαθεί να  συντονίσει το σύστημα αναπνοή – κατάποση, για αυτό το λόγο συχνά πνίγεται και έχει σάλια.

Το 12ο μήνα της ηλικίας του παιδιού, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μπιμπερό με ποτήρι, αλλά χρειάζεται ακόμα έντονη η γονική βοήθεια.

Όταν πλέον το παιδί έχει φτάσει 15 μηνών μπορεί να κρατά ανεξάρτητο το ποτήρι με τα δυο χέρια του. Στο στάδιο αυτό είναι απαραίτητη η επίβλεψη και η εποπτεία από το γονέα διότι το παιδί δεν ελέγχει ακόμα την κίνηση προς τα χείλη και το περιεχόμενο του ποτηριού μπορεί να χυθεί.

Το 18ο μήνα πλέον το νήπιο είναι σε θέση να σηκώνει το ποτήρι και να το τοποθετεί στο στόμα του αλλά αν δεν είναι εκεί κάποιος να του το πάρει από το χέρι, το πετά αυτόματα κάτω.

Στους 21 μήνες το παιδί χειρίζεται το ποτήρι με άνεση. Το σηκώνει, πίνει επιτυχώς και το επανατοποθετεί στο τραπέζι.

Μπαίνοντας στο δεύτερο χρόνο της ζωής του, το παιδάκι σας είναι πλέον ικανό να χειρίζεται επιδέξια ένα μικρό ποτήρι με το ένα χέρι.

Μετάβαση στο περιεχόμενο