Θέματα υγείας Ο γιατρός απαντά Προτεινόμενο

Προστατέψτε και τα αυτιά σας από τον ήλιο!

από τον Ιωάννη Αθανασόπουλο MD, PhD – Χειρουργό ΩΡΛ-Παίδο ΩΡΛ, Διευθυντή Τμήματος Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Παιδο-Ωτορινολαρρυγολογικής Εταιρείας

Το καλοκαίρι πλησιάζει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι πρώτες βουτιές στη θάλασσα έχουν ήδη ξεκινήσει. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πλέον ενημερωμένοι για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα και τη σημασία της χρήσης αντηλιακής προστασίας, η ανάγκη για αντίστοιχη προστασία στο αυτί δεν είναι ευρέως γνωστή.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Το αντηλιακό συνήθως απλώνεται στο πρόσωπο, το λαιμό και το σώμα. Δυστυχώς πολλοί από εμάς ξεχνάμε ή δεν γνωρίζουμε ότι πρέπει να βάλουμε αντηλιακό και στο πτερύγιο των αυτιών. Το δέρμα στην περιοχή αυτή, ιδίως στην κορυφή, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και λεπτό. Ο ήλιος «χτυπά» τα σημεία αυτά και μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη αν η έκθεση επαναλαμβάνεται για πολλά χρόνια. Ως αποτέλεσμα της χρόνιας και ανεξέλεγκτης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία είναι η εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Οι κυριότεροι δερματικοί καρκίνοι είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα, με πολλούς να έχουν παρατηρηθεί με αυξανόμενη συχνότητα στα αυτιά (5-10%). Συνήθως παρουσιάζονται ως πληγή που δεν επουλώνεται, οζίδιο ή αποχρωματισμός. Αν δεν αντιμετωπιστούν οι αλλοιώσεις αυτές, μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθούν στις υπόλοιπες δομές του αυτιού, το δέρμα της παρειάς, ακόμα και τους τραχηλικούς λεμφαδένες.

Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι οι άνδρες εμφανίζουν πιο συχνά καρκίνο στο εξωτερικό αυτί σε σύγκριση με τις γυναίκες, πιθανόν λόγω ότι αμελούν περισσότερο να χρησιμοποιούν αντηλιακό, φορούν κοντά καπέλα που δεν καλύπτουν τα αυτιά και δεν έχουν τα μακριά μαλλιά των γυναικών που παρέχουν κάποιου βαθμού κάλυψη στα αυτιά. Επιπροσθέτως, άτομα που δουλεύουν σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους, όπως αγρότες, κτηνοτρόφοι, οικοδόμοι κλπ., πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τον ήλιο.

Το πιο σπουδαίο μέτρο για την αποφυγή των καταστάσεων αυτών είναι η σωστή προστασία των αυτιών. Προτιμήστε να φορέσετε ένα μεγάλο καπέλο που να προστατεύει άμεσα και τα αυτιά σας και εφαρμόστε αντηλιακό «γενναιόδωρα» σε ολόκληρο το πτερύγιο του αυτιού, συμπεριλαμβανομένων των «τσακίσεων» και των επιφανειών πίσω από τα αυτιά. Παράλληλα περιορίστε το χρόνο που βρίσκεστε άμεσα εκτεθειμένοι στον ήλιο. Αν φυσικά αντιληφθείτε κάποια ύποπτη βλάβη στο αυτί, συμβουλευτείτε με ψυχραιμία τον ειδικό ΩΡΛ ή το δερματολόγο σας ώστε να την αξιολογήσει και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης: 

Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου: 5 κανόνες για να αποτρέψετε την απώλεια ακοής από το δυνατό θόρυβο

Λευκοί ήχοι για μωρά: Ποιοι είναι οι οικείοι ήχοι που τα ηρεμούν

Η σημασία του παιχνιδιού στη ζωή των παιδιών από τη νηπιαγωγό του juniorsclub.gr

Πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας,τα ήθη και έθιμα του τόπου μας;

Πώς διαβάζουμε σωστά τα βιβλία στα παιδιά; – Από τη νηπιαγωγό του juniorsclub.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο