Τρίβοντας την περιοχή του δέρματος στην οποία νιώθετε έντονο κνησμό, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ένα νευρικό μονοπάτι κατά του κνησμού, το οποίο θα δώσει τα σήματα της ανακούφισης από τον κνησμό, σύμφωνα με έρευνα σε ποντίκια που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι δύσκολο να αντισταθούν στην ανακούφιση που προσφέρει το ξύσιμο μιας περιοχής του σώματος που μας φαγουρίζει, παρόλο που η κίνηση αυτή καταστρέφει το δέρμα και ειδικά τις ευαίσθητες περιοχές γύρω από τα μάτια. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ακόμα κι ένα ελαφρύ τρίψιμο, ένα απαλό άγγιγμα στην περιοχή του κνησμού μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι επιστήμονες διερεύνησαν το νευρικό μονοπάτι πίσω από αυτή τη λιγότερο επιβλαβή μορφή ανακούφισης της φαγούρας.
Η ερευνητική ομάδα πυροδότησε το αίσθημα κνησμού σε ποντίκια, χορηγώντας υποδόρια ένα χημικό που προκαλεί κνησμό. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες την ηλεκτρική απόκριση του ραχιαίου κέρατος στο νωτιαίο μυελό, ενώ παράλληλα ακουμπούσε απαλά τα πόδια των ζώων. Κατά τη διαδικασία αυτή, αποδείχθηκε πως οι νευρώνες ανταποκρίνονταν πιο συχνά, ενώ η απόκριση ήταν λιγότερο συχνή μετά τη διακοπή του αγγίγματος.
Οι νευρώνες αυτοί ανταποκρίνονται τόσο στο άγγιγμα όσο και στο ξύσιμο, επομένως η αύξηση αντιστοιχεί στην προστεθείσα αφή και όχι στην αυξημένη φαγούρα, ενώ η μείωση αντιστοιχεί στην ανακούφιση από τον κνησμό. Η ίδια μείωση θα μπορούσε να παρατηρηθεί και όταν η ομάδα διέγειρε άμεσα τους αισθητήριους νευρώνες κάτω από το δέρμα.
Επιπλέον, οι επιστήμονες δοκίμασαν να αναστείλουν τους αισθητήριους νευρώνες και έναν υποτύπο συνδετικών νευρώνων κατά του κνησμού στη σπονδυλική στήλη, αλλά δεν κατάφεραν να μειώσουν την απόκριση των νευρώνων του οπίσθιου (ραχιαίου) κέρατος. Αντίθετα, η ενεργοποίηση των αισθητήριων νευρώνων απέτρεψε τον κνησμό στα ποντίκια.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το απαλό άγγιγμα ξεκινά μια αλληλουχία αντιδράσεων, ενεργοποιώντας τους αισθητήριους νευρώνες κάτω από το δέρμα που στη συνέχεια ενεργοποιούν συνδετικούς νευρώνες κατά του κνησμού στον νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα τη μειωμένη νευρική δραστηριότητα του ραχιαίου κέρατος και την ανακούφιση από κνησμό.
Διαβάστε επίσης
Έρευνα: Πως η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τα παιδιά και τους εφήβους
Έρευνα: Μέχρι πόσα κιλά πρέπει να είναι η σχολική τσάντα του παιδιού
Μάσκα: Οδηγίες για τους μαθητές που φοράνε γυαλιά
Επιστημονική έρευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση πλήττει σοβαρά τους παιδικούς πνεύμονες