Σκύλος

Σκύλος: Η πράξη του φωλιάσματος

Πριν από την εξημέρωση, οι άγριοι σκύλοι έπρεπε να φτιάχνουν μόνοι τους τα κρεβάτια τους και η πράξη του φωλιάσματος ήταν ζωτικής σημασίας για την αυτοσυντήρηση.

Σκύλος: Η πράξη του φωλιάσματος

Το τελετουργικό του κύκλου πριν από τον ύπνο είναι μια περίεργη συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι περισσότεροι σκύλοι προτού ξαπλώσουν για έναν υπνάκο. Ένας σκύλος μπορεί να κάνει μια απλή στροφή ή να κάνει κύκλο πολλές φορές πριν πέσει τελικά στην επιθυμητή θέση. Αυτό συχνά θα συνοδεύεται από ένα σκάψιμο ή ξύσιμο. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί τα σκυλιά το κάνουν αυτό, αλλά οι ειδικοί στη συμπεριφορά των σκύλων πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα γενετικό ένστικτο επιβίωσης που χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους.

Η πράξη του φωλιάσματος
Πριν από την εξημέρωση, οι άγριοι σκύλοι έπρεπε να φτιάχνουν μόνοι τους τα κρεβάτια τους και η πράξη του φωλιάσματος ήταν ζωτικής σημασίας για την αυτοσυντήρηση. Χωρίς να τους προσφέρονται καλάθια με κουβέρτες ή καναπέδες, η πιο άνετη επιλογή για έναν καλό νυχτερινό ύπνο ήταν μια μικρή επίπεδη περιοχή μέσα στη χαμηλή βλάστηση. Για να φτιάξει μια άνετη φωλιά, ένας σκύλος έκανε κύκλο στο σημείο για να ισοπεδώσει το μακρύ χορτάρι με τα πόδια του.

Η πράξη του φωλιάσματος είναι επίσης ένας τρόπος για να παραμένουν ζεστά ή δροσερά σε ακραίες θερμοκρασίες. Αν κάνει πολύ κρύο, μια φωλιά θα προσφέρει ζεστασιά και με το να κάνει κύκλους και να σφίγγεται σφιχτά, ο σκύλος θα μπορέσει να εξοικονομήσει τη θερμότητα του σώματός του. Αντίθετα, αν κάνει πολύ ζέστη, ένας άγριος σκύλος θα σκάψει προς τα κάτω για να αφαιρέσει το ανώτερο στρώμα χώματος, ενώ θα κάνει κύκλους για να αποκαλύψει μια πιο δροσερή επιφάνεια για να ξαπλώσει.

Ο ύπνος στην άγρια φύση είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα και φέρνει ένα ζώο σε πολύ ευάλωτη θέση. Ενστικτωδώς, ένα ζώο θα διασφαλίσει ότι βρίσκεται στην ασφαλέστερη δυνατή θέση σε περίπτωση που κάποιο άλλο ζώο θελήσει να του επιτεθεί ενώ κοιμάται. Οι φωλιές βοηθούν σε αυτό και οι ειδικοί σε θέματα άγριας ζωής πιστεύουν ότι οι λύκοι κοιμούνται επίτηδες με τη μύτη τους προς τον άνεμο, ώστε να μπορούν να μυρίσουν τον επερχόμενο μπελά και να προειδοποιηθούν για μια πιθανή επίθεση.

Κάποιες απειλές για τους άγριους σκύλους παραμονεύουν από κάτω και πιστεύεται ότι η πράξη του να κάνουν κύκλους και να ισοπεδώσουν μια περιοχή με γρασίδι θα διώξει τυχόν φίδια ή μεγάλα έντομα που θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα άσχημο δάγκωμα ή τσίμπημα αν καθίσουν πάνω τους. Υπάρχει μια άλλη θεωρία ότι η πράξη της ισοπέδωσης της υποβλάστησης πριν από την εγκατάσταση είναι ένα σημάδι διεκδίκησης της επικράτειας, υποδεικνύοντας στα άλλα σκυλιά ότι ένα συγκεκριμένο μέρος έχει καταληφθεί.

Καθώς οι άγριοι σκύλοι ζουν και ταξιδεύουν σε αγέλες, σαν μια μεγάλη οικογένεια, προσέχουν πάντα ο ένας τον άλλον. Θα μπορούσε να είναι πιθανό ότι η περιφορά είναι ένας τρόπος να ελέγξουν ότι όλη η αγέλη είναι παρούσα πριν εγκατασταθούν για τη νύχτα.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Γενετική συμπεριφορά
Μια τέτοια γενετική συμπεριφορά περνάει από γενιά σε γενιά και είναι ενσωματωμένη στον εγκέφαλο των σκύλων. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για αυτού του είδους την αυτοσυντήρηση, οι σκύλοι συντροφιάς συνεχίζουν αυτές τις ενστικτώδεις ρουτίνες πριν από τον ύπνο. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι συντροφιάς αγαπούν ένα άνετο σημείο, οπότε θα μπορούσε να έχει συνεχιστεί η συμπεριφορά φωλιάσματος, ώστε να μπορούν να φτιάχνουν τα κρεβάτια τους όπως ακριβώς τους αρέσει. Το να σκάβουν σε μια κουβέρτα ή να στριφογυρίζουν σε ένα μαξιλάρι πριν πέσουν θα μπορούσε να θεωρηθεί με τον ίδιο τρόπο που εμείς γεμίζουμε τα μαξιλάρια μας τη νύχτα για να βολευτούμε.

Αν και το να γυρνάει πριν από την καθήλωση είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά των σκύλων, αν ο σκύλος σας το κάνει υπερβολικά ή αν φαίνεται να μην μπορεί να βρει μια ικανοποιητική θέση ύπνου, μπορεί να υποφέρει από κάποια δυσφορία ή πόνο. Αν συμβαίνει αυτό, ζητήστε από τον κτηνίατρο να εξετάσει το σκύλο σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στη μέση ή στις αρθρώσεις που θα μπορούσαν να τον ενοχλούν.

πηγη

Σκύλος και παιδί: Πως θα αποφύγετε τα ατυχήματα – Juniors Club

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο