Προτεινόμενο Πρωταγωνιστές

Συνέντευξη με τον 13χρονο Χρύσανθο Αντωνάτο: Ένας έφηβος τιμά την Ελληνική Σημαία και ένας άλλος την καίει…

της δημοσιογράφου Ελένης Βασιλοπούλου @elena_juniorsclub 

Συνέντευξη με τον 13χρονο Χρύσανθο Αντωνάτο, τσολιά του Λαογραφικού Συλλόγου «Μωραΐτες εν Χορώ»

Από μικρό ντυμένο τσολιαδάκι συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Συλλόγου «Μωραΐτες εν Χορώ». Ο Χρύσανθος Αντωνάτος, είναι ένας έφηβος πλέον, όπου φορά τη φουστανέλα για να τιμήσει τους προγόνους μας.

j.c.: Το σχολείο, η οικογένεια ή ο Σύλλογος συνέβαλαν στο να μάθεις την ιστορία αυτής της ημέρας;

Χ.Α.: Η αλήθεια είναι ότι στο σχολείο μας μαθαίνουν μόνο ότι αφορά την ύλη του μαθήματος, και εξαρτάται από τον εκπαιδευτικό για να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες. Στο σύλλογο, ο δάσκαλός μου Σπύρος Τσοκανάς, φρόντισε να μας διδάξει την ιστορία και την ελληνική παράδοση. Στην οικογένεια μου, οι αναφορές είναι συχνές στην ιστορία μας!


j.c.: Πολλά παιδιά στην ηλικία σου, δε γνωρίζουν, τι γιορτάζουμε της 25η Μαρτίου

Χ.Α.: Μεγάλο λάθος, να μη ξέρουν και να μην τους νοιάζει τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου, όποια και να είναι η ηλικία τους. Αυτό οφείλεται στην κακή διαπαιδαγώγηση του σχολείου και την αδιαφορία των οικογενειών όπου έχουν απομακρυνθεί από την ελληνική ιστορία και την παράδοση.

j.c.: Πώς νιώθεις όταν φοράς τη φουστανέλα και παρελαύνεις;

Χ.Α.: Περήφανος! Έχω την χαρά να παρελαύνω τα τελευταία χρόνια ως τσολιάς στις εθνικές μας εορτές, τιμώντας τους αγωνιστές που έδωσαν το αίμα τους, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Αυτός είναι σκοπός της παρέλασης.

j.c.: Με τους «Μωραΐτες εν Χορώ», θα σε δούμε την Κυριακή 26 Μαρτίου;

Χ.Α.: Συμμετέχω στην Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών της Πάτρας, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου (Άνω πόλη Πατρών), στις 12:00. Πιστεύω, ότι κάθε παιδί θα το ήθελε αυτό γιατί είναι φοβερό να έχεις την ευκαιρία έστω και με αυτόν τον τρόπο να μπεις μέσα στα χρόνια εκείνα και να τα ζήσεις.


j.c.: Σε έχουν χλευάσει οι φίλοι σου, όταν αναφέρεσαι στην Επανάσταση του ’21;

Χ.Α.: Δεν έχω δεχτεί ποτέ χλευασμό. Αλήθεια είναι, ότι αναφέρομαι πολλές φορές στην Επανάσταση του 1821, μπορεί να ενοχλούνται κάποιοι αλλά αυτό προσωπικά δεν με πειράζει, επειδή είναι ένα γεγονός που όλοι θα έπρεπε να νοιάζονται.

j.c.: Όπως, οι νέοι που καίνε την ελληνική σημαία, βανδαλίζουν αγάλματα και μνημεία;

Χ.Α.: Ντροπή! Δεν τιμούν τη χώρα στην οποία ζουν, ούτε και την ιστορία της. Δεν τιμούν τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για να είμαστε τώρα εμείς ελεύθεροι. Να καις την ταυτότητα σου; Την ελληνική μας σημαία που είναι το εθνικό μας σύμβολο; Πρέπει να τα σεβαστούν και να συμμορφωθούν.

j.c.: Πώς ξεκίνησε η συμμετοχή σου στο σύλλογο;

Χ.Α.: Είμαι περίπου 5 χρόνια στο σύλλογο. Από μικρός μου άρεσαν οι χοροί. Γενικότερα θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρή ηλικία να χορεύει. Παρακολουθούσα τους “Μωραΐτες εν Χορώ” και μου άρεσε πολύ η όμορφη συνεργασία και συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις. Αυτό που με κρατάει στον σύλλογο είναι ότι έχω πάρα πολύ καλούς δασκάλους στον τομέα του χορού, αλλά πάνω από όλα είναι εξαιρετικοί άνθρωποι. Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει και πιστεύω ότι αυτό βγαίνει και προς τα έξω στον κόσμο.

j.c.: Θα ήθελες όταν κληθείς να υπηρετήσεις ως εύζωνας ;

Χ.Α.: Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω σκεφτεί ποτέ, αλλά θα ήταν μεγάλη μου τιμή αν μου δοθεί ποτέ η ευκαιρία.

j.c.: Ξέρεις τι συμβολίζει η φουστανέλα; 

Χ.Α.: Η φουστανέλα, είναι ανδρική βαμβακερή φορεσιά με 400 πτυχές, όσες και τα χρόνια της τουρκικής κυριαρχίας στην Ελλάδα. Το χρώμα της είναι λευκό, που συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών απελευθερωτικών αγώνων. Η παραδοσιακή φορεσιά του τσολιά είναι επίσημη ελληνική ενδυμασία. 

j.c.: Τι μουσική ακούς; Τι γνώμη έχεις για την τραπ που ακούνε και συμμαθητές σου;

Χ.Α.: Γενικότερα ακούω πάρα πολύ παραδοσιακή μουσική, μου αρέσει πάρα πολύ. Ακούω επίσης διάφορα λαϊκά και αγγλικά τραγούδια. Η τραπ είναι ένα νέο είδος μουσικής που έκανε τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η άποψή μου είναι ότι δεν είναι σωστό να υπάρχουν τέτοιου είδους τραγούδια. Για παράδειγμα η ραπ μουσική είναι πολύ πιο ωραία και σχεδόν στον ίδιο ρυθμό.

j.c.: Πες μου τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις; 

Χ.Α.: Από μικρός έχω όνειρο να γίνω γιατρός.

j.c.: Ποια είναι τα χόμπι σου; 

Χ.Α.: Τα χόμπι μου είναι δύο, πρώτα χορός και δεύτερον το μπάσκετ.

Η συνέντευξη μου, δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη μου “Ξέρω τι θέλει ένα παιδί” σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Σάββατο, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Ο Λαογραφικός & Ιστορικός Σύλλογος «Μωραΐτες εν Χορώ» ιδρύθηκε το 2014 στην Ανθούπολη Πατρών.

Ο Σύλλογος έχει σαν στόχο την διατήρηση και διάδοση των πολυποίκιλων πλευρών της Ελληνικής παράδοσης και Ιστορίας που προβάλλονται και αναδεικνύονται μέσα από τα λαϊκά μας έθιμα και την μνημόνευση των προγόνων μας.

Μουσικοχορευτικά οι ‘’Μωραΐτες’’ έχουν συμμετάσχει και σε φεστιβάλ και συναντήσεις παραδοσιακών χορών σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα. Ακόμα, έχουν συμμετάσχει από κοινού με την Ελληνοκυπριακή κοινότητα της Γλασκόβης στο Glasgow Mela Festival 2017.

Δίνοντας ωστόσο σημασία στην αξία της υπεραιωνόβιας Ιστορίας του Έθνους μας συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και παρουσιάσεις Ιστορικού και Εθνικού περιεχομένου σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα συμμετέχουν ανελλιπώς στις Εορτές Εξόδου στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στο Αίγιο για την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, στην Άμφισσα, στο Καρπενήσι, στην Αθήνα, στην Κεφαλονιά και αλλού.

Ταυτόχρονα, στην Πάτρα διοργανώνουν τα τελευταία χρόνια σεμινάρια παραδοσιακού χορού και τραγουδιού, χορευτικές εκδηλώσεις, την Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών της Πάτρας στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και την Πομπή Αρματωμένων για την Σφαγή των Πατρών του 1821.

Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος: Τσοκανάς Σπυρίδων

Ο συμβολισμός της Ελληνικής σημαίας – Ξέρετε την ιστορία της;

Πώς θα καταθέσεις την αίτησή σου για τις σχολές Ανώτατου Εμπορικού Ναυτικού;

Μετάβαση στο περιεχόμενο