Εγκυμοσύνη

Τα έμβρυα μαθαίνουν λέξεις από τη μήτρα…

Μια νέα έρευνα, μας αποκαλύπτει ότι τα μωρά θυμούνται λέξεις που είχαν ακούσει στην εμβρυϊκή τους ζωή.
 
Τα έμβρυα όχι μόνο ακούν ήχους από το εξωτερικό περιβάλλον αλλά επί πλέον σχηματίζουν αναμνήσεις των λέξεων που ακούν συχνά ενώ βρίσκονται στη μήτρα. Αυτό ανακάλυψαν φινλανδοί επιστήμονες εντοπίζοντας αυτές τις αναμνήσεις στον εγκέφαλο νεογέννητων μωρών. Η ανακάλυψη, η οποία επιβεβαιώνει για πρώτη φορά με «απτό» τρόπο προηγούμενα ευρήματα, υποδηλώνει ότι η μάθηση της γλώσσας αρχίζει προτού καν γεννηθούμε.
 
Οι επιστήμονες «στρατολόγησαν» για το πείραμά τους γυναίκες που βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο της κύησης – στάδιο κατά το οποίο θεωρείται ότι ενεργοποιούνται τα τμήματα του εγκεφάλου του εμβρύου που σχετίζονται με την επεξεργασία του ήχου. Οι μέλλουσες μητέρες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες: οι εθελόντριες της μιας ομάδας έπρεπε να ακούνε καθημερινά μια σειρά από επαναλαμβανόμενους ήχους – συγκεκριμένα μια λέξη χωρίς νόημα («τατατά»), η οποία μερικές φορές ακουγόταν με διαφορετικό τονισμό ή με ελαφρώς διαφορετική προφορά.
 
Οι εθελόντριες της ομάδας ελέγχου δεν άκουσαν κανέναν ήχο. Πέντε ημέρες μετά τον τοκετό οι ερευνητές «έπαιξαν» τις ίδιες ηχογραφήσεις στα 33 νεογέννητα, εξετάζοντας παράλληλα τον εγκέφαλό τους με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Παρατήρησαν ότι τα μωρά που είχαν ακούσει τους ήχους μέσα στη μήτρα εμφάνιζαν πιο έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα και σε συγκεκριμένο μοτίβο όταν άκουγαν την επινοημένη λέξη. Επίσης εμφάνιζαν τη λεγόμενη «αντίδραση στο παράταιρο» όταν άκουγαν τις αλλοιωμένες εκδοχές της λέξης ενώ η εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν εμφανώς πιο έντονη στα νεογέννητα που ως έμβρυα την είχαν ακούσει συχνότερα (ορισμένες από τις εθελόντριες είχαν φθάσει να ακούσουν τις ηχογραφήσεις ως και 25.000 φορές).

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο