Ο σκύλος, όμως, είναι ένα συναισθηματικό πλάσμα. Χρειάζεται χρόνο για να εκδηλώσει τα συναισθήματά του και να νιώσει ασφάλεια, αλλά και για να διδαχθεί.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το νεόφερτο σκυλάκι τους θα είναι «τύπος και υπογραμμός».
Ότι, από την πρώτη κιόλας ημέρα της υιοθεσίας του, θα προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον και θα συμπεριφέρεται όπως εκείνοι επιθυμούν. Θα πάει τρέχοντας στην πάνα του, θα είναι ήσυχος στο σπίτι όταν μείνει ολομόναχος, και από την πρώτη στιγμή θα τους δείξει την αγάπη του.
Οι προσδοκίες των ιδιοκτητών/κηδεμόνων σκύλων διαψεύδονται, λοιπόν, στο λεπτό. Ο Γιώργος Κωστόπουλος, διπλωματούχος εκπαιδευτής σκύλων-σύμβουλος συμπεριφοράς, μας εξηγεί τα λάθη που κάνουν τις πρώτες ημέρες υιοθεσίας ενός σκύλου.
«Το σημαντικότερο και συχνότερο σφάλμα ενός ιδιοκτήτη, που υιοθετεί ένα κουτάβι ή έναν ενήλικο σκύλο από καταφύγιο, είναι ότι κάνει προβολή στο μέλλον. Δηλαδή, αυτό που ονειρεύεται ή απαιτεί να είναι ο σκύλος στο μέλλον, το θέλει σήμερα.
Κουτάβι
Πιστεύει ότι ένα κουτάβι θα συμπεριφέρεται όπως ένα ενήλικο, μαθημένο σκυλί. Θεωρεί ότι ένα κουτάβι που είναι ελεύθερο σε όλο το σπίτι, που πηγαίνει δύο-τρεις φορές την ημέρα βόλτα, θα κρατηθεί και θα λερώσει έξω.
Στην πράξη, το κουτάβι θα ουρήσει 15 φορές σε όλο το σπίτι. Καθώς η μυρωδιά θα έχει αφήσει τα «σημάδια» της, θα το επαναλάβει και θα επιστρέψει στο ίδιο σημείο για να κάνει την ανάγκη του.
Αυτό επεκτείνεται και αντανακλά σε πολλά άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, ένα κουτάβι μπορεί να κλαίει όταν μένει μόνο στο σπίτι.
Οι ιδιοκτήτες του, αντί να το διδάξουν, το συγκρίνουν με το προηγούμενο, που ήταν ήσυχο. Χρειάζεται δουλειά για να διορθωθούν αυτές οι συμπεριφορές, έτσι ώστε κάποια ημέρα να έχουμε τις επιθυμητές.
Ενήλικος σκύλος
Αντίστοιχα για το ενήλικο σκυλί: περιμένουμε να μας αγαπήσει και να μας εκδηλώσει τα συναισθήματά του από την πρώτη, κιόλας, ημέρα. Μάλιστα, στην προσπάθειά μας να του εκφράσουμε την αγάπη μας, συχνά πιέζουμε το ζώο να αισθανθεί το ίδιο.
Στην πραγματικότητα, όμως, πρέπει να του δώσουμε χρόνο και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, έτσι ώστε να νιώσει ασφάλεια. Μπορεί να χρειαστούν ημέρες ή και εβδομάδες μέχρι να σταθεί ψυχικά στα πόδια του και να αισθανθεί άνετα, έτσι ώστε να δεθεί μαζί μας.
Ένα άλλο συχνό λάθος αφορά την τουαλέτα: το λέρωμα. Είναι πολύ πιθανόν, αν το πάρουμε από φιλοζωική, όπου το ζώο ζούσε σε έναν κλουβί 1×2 και έχει μάθει να κάνει την ανάγκη του σε αυτόν τον χώρο, να λερώνει στο διαμέρισμα. Εμείς, ξαφνικά, απαιτούμε να μη λερώνει μέσα στο σπίτι, αλλά στις βόλτες που το βγάζουμε.
Δηλαδή σε ένα άγνωστο περιβάλλον, το οποίο τον αγχώνει. Γι’ αυτό οι βόλτες του θα πρέπει να είναι σε κοντινή απόσταση. Τουλάχιστον μέχρι να εξοικειωθεί με το περιβάλλον και να αισθανθεί ασφάλεια, ώστε να κάνει την ανάγκη του.
Γενικοί κανόνες για πρώτες ημέρες υιοθεσίας ενός σκύλου, είτε είναι κουτάβι είτε ενήλικος σκύλος
Τις πρώτες ημέρες που θα φέρουμε τον σκύλο στο σπίτι μας, θα πρέπει:
- Να υπάρχει σταθερότητα στο περιβάλλον του: ηρεμία, όχι εντάσεις και φωνές. Φροντίζουμε να είναι περιορισμένος σε κάποιο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ελεύθερος σε όλο το σπίτι, για να μαθαίνει βήμα – βήμα.
- Να έχει σταθερή ρουτίνα. Δηλαδή, να τρώει και να πηγαίνει βόλτα τις ίδιες ώρες, να κοιμάται στον ίδιο χώρο. Αντιμετωπίζουμε πάντα τον σκύλο με θετικό τρόπο σε οτιδήποτε θέλουμε να του διδάξουμε: τουαλέτα, απομόνωση σε δωμάτιο, πάρκο για κουτάβι κ.α. Τον ανταμείβουμε με λιχουδιές, με χάδι, ή με παιχνίδι.
- Να μην καλούμε κόσμο στο σπίτι μέχρι να εξοικειωθεί και να νιώσει άνετα μαζί μας.
Πρέπει να δώσουμε χρόνο στον σκύλο για να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον για να μας εκδηλώσει τα συναισθήματά του.
Μετά θα μπορέσουμε να του διδάξουμε με θετικό τρόπο τι θέλουμε από αυτόν, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε αρμονικά μαζί του».
Περισσότερα άρθρα για τα αγαπημένα μας ζωάκια θα βρείτε εδώ.