Ζώα Προτεινόμενο

Τα παιδιά θέλουν γάτα – Τι πρέπει να κάνετε;

της δημοσιογράφου Ελένης Βασιλοπούλου @elena_juniorsclub

“Τα παιδιά μου θέλουν να υιοθετήσουμε ένα γατάκι κι εγώ διστάζω γιατί δε ξέρω τις ανάγκες του” Αυτό το μήνυμα που έλαβα από την κα Στέλλα, με έβαλε σε σκέψεις, διότι η αγάπη μας για τα ζώα, μας κάνει πολλές φορές παρορμητικούς στις αποφάσεις μας, ενώ δε γνωρίζουμε τις ανάγκες των ζώων πριν τα υιοθετήσουμε.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιληφθούμε ότι το ζωάκι μας, έχει ανάγκες και χρειάζεται αγάπη και πολλή φροντίδα. Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν ανάλογα, ως προς τη συμπεριφορά τους στο ζωάκι. Επίσης όσο είναι μικρά τα παιδιά, δεν πρέπει να είναι μόνα τους ποτέ με τα ζώα, γιατί μπορεί να τρομάξουν ή να πειράξουν το ζωάκι και να υπάρξει κάποια αντίδραση (π.χ. η γάτα να τα γρατσουνίσει).

Μεγάλωσα με σκυλάκια και γατάκια, τα αγαπώ πολύ και θα ήθελα να έχω ένα κατοικίδιο, ωστόσο κατάλαβα ότι οι απαιτήσεις της ζωής μου, δεν το επιτρέπουν αυτή την περίοδο. Είναι μεγάλη ευθύνη και δεν είναι παιχνίδι!

Συνέντευξη με τον Κτηνίατρο Αλέξανδρο Βανταράκη

j.c.: Μπορεί να συμβιώσουν τα παιδιά και μια γάτα στο ίδιο σπίτι;

Α.Β.: Φυσικά και μπορούν να συμβιώσουν τα παιδιά και μία γάτα στο ίδιο σπίτι. Η γάτα γενικά θεωρείται ένα ζώο βολικό, καθαρό και εύκολα προσαρμόσιμο στο σύγχρονο τρόπο ζωής και στο φορτωμένο πρόγραμμα μιας οικογένειας με παιδιά. Μπορεί να δώσει στα παιδιά την χαρά της επαφής με ένα κατοικίδιο και να τους αναπτύξει συναισθήματα τρυφερότητας, ενσυναίσθησης και να συμβάλει στη ανάπτυξη αισθήματος υπευθυνότητας.

Μια γάτα που παρακολουθείται τακτικά από Κτηνίατρο και είναι σωστά εμβολιασμένη και αποπαρασιτωμένη, θεωρείται απόλυτα ασφαλής για παιδιά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι γάτες αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία οικόσιτου κατοικίδιου στο Δυτικό κόσμο.

j.c.:Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς πριν υιοθετήσουν μια γάτα;

Α.Β.: Πριν αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε μια γάτα καλό είναι να επικοινωνήσουμε πρώτα με έναν Κτηνίατρο. Ο Κτηνίατρος είναι αυτός που θα μας λύσει τις απορίες μας και θα μας βοηθήσει να προετοιμάσουμε κατάλληλα το περιβάλλον για να υποδεχθούμε το νέο μέλος. Επίσης, θα μας συμβουλεύσει για την επιλογή αμμοδόχου και άμμου υγιεινής για την τουαλέτα της γάτας μας, για το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής (είδος τροφής και συχνότητα ταΐσματος) και το κατάλληλο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Τέλος, καλό είναι να προγραμματίσουμε μια πρώτη επίσκεψη με το νέο μέλος πριν αυτό έρθει στο σπίτι μας για να ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας του πριν μπει στο νέο του περιβάλλον, το σπίτι μας.

j.c.: Πώς εκπαιδεύουμε το παιδί για τη συμπεριφορά του, στο κατοικίδιο μας ;

Α.Β.: Η ηλικία του παιδιού παίζει μεγάλο ρόλο για το πως θα φέρουμε γάτα και παιδί σε επαφή. Γενικά όμως θα πρέπει σίγουρα στην αρχή οι γονείς να αφιερώσουν χρόνο για να βεβαιωθούν ότι το παιδί μας αντιλαμβάνεται ότι η γατούλα μας δεν είναι άλλο ένα λούτρινο παιχνίδι, αλλά ένα ζωντανό πλάσμα που θέλει να παίξει και έτσι θα αισθανθεί χαρά, αλλά χρειάζεται και την προσοχή μας γιατί απότομα ή νευρικά παιχνίδια μπορούν να προκαλέσουν πόνο, ο οποίος θα οδηγήσει σε γρατσουνιές.

Μεγαλύτερα παιδιά το αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα αυτό και έχουν και ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, ενώ αντίθετα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται περισσότερο χρόνο και προσοχή από μέρους μας.

j.c.: Οι γάτες παίζουν με τα παιδιά ;

Α.Β.: Οι γάτες σίγουρα παίζουν με παιδιά και μεγάλους και έχουν ανάγκη από το παιχνίδι και την επαφή μαζί μας. Απλά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η γάτα δεν είναι ένας μικρός σκύλος. Δεν τους αρέσουν τόσο παιχνίδια με εμάς (π.χ κυνηγητό) όσο παιχνίδια που κρύβουμε αντικείμενα να τα βρουν, ή παιχνίδια που αναπτύσσουν το κυνηγετικό τους ένστικτο όπως για παράδειγμα το να τους πετάξουμε μικρά μαλακά αντικείμενα που θα κυνηγήσουν (π.χ μαλακά μπαλάκια). Τα καταστήματα κατοικίδιων μπορούν να μας εφοδιάσουν με πολλά τέτοια ευφάνταστα παιχνίδια

j.c.: Είναι επικίνδυνο τα γρατζούνισμα της γάτας;

Α.Β.: Γενικά καλό είναι να μην φτάνουμε τα πράγματα στα άκρα με το παιχνίδι μας. Το γρατσούνισμα δεν είναι επικίνδυνο αλλά μπορεί να αφήσει πάνω μας μόνιμα ανεπιθύμητα σημάδια. Έτσι καλό είναι να μην παίζουμε άγαρμπα με τη γάτα μας. Υπάρχει και μια σπάνια περίπτωση βέβαια που λέγεται Νόσος από αμυχές γάτας, κατά την οποία εμφανίζεται πυρετός και λεμφαδενοπάθεια και οφείλεται σε ένα ειδικό μικρόβιο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθούμε σε Παιδίατρο, αποτελεί ωστόσο μια σπάνια κατάσταση ακόμα και για επαγγελματίες Υγείας που έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολλές γάτες

j.c.: Πως καθαρίζουμε τη γάτα;

Α.Β.: Η γάτες δεν συμπαθούν το νερό και προτιμούν να καθαρίζουν καθημερινά μόνες το τρίχωμά τους. Δεν είναι τυχαίο που μια υγιής γάτα έχει πάντα στιλπνό και γυαλιστερό τρίχωμα. Εμείς ωστόσο θα πρέπει καθημερινά να καθαρίζουμε την αμμοδόχο-τουαλέτα της γάτας μας από ακαθαρσίες

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Η συνέντευξη μου, δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη μου, σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Κυριακή, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

Πώς θα βγω στην παραλία; Έφηβοι και νέοι έχουν λάθος πρότυπα

Έτοιμοι να υιοθετήσετε ένα ζώο συντροφιάς; Οι νόμοι που πρέπει να γνωρίζετε για το σκύλο, τη γάτα, το κατοικίδιο σας!

Μετάβαση στο περιεχόμενο