Θέματα ψυχολογίας Προτεινόμενο

Τι κάνεις όταν είσαι γονέας και θέλεις να μεγαλώσεις σωστά το παιδί σου;

elenh-skouraαπό την κοινωνιολόγο – κοινωνική λειτουργό -οικογενειακή σύμβουλο, Ελένη Σκούρα
 
Η μόρφωση, ο πολιτισμός, η ποιότητα και αξία ζωής, το μέλλον της κοινωνίας, είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τον τρόπο που εκπαιδεύουμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Αυτά οδηγούν τους γονείς στην αναγκαιότητα της συνεχούς επιμόρφωσης.
 
Επί πλέον έχει αποδειχθεί ότι οι γονείς ωφελούνται από την προσωπική τους συμμετοχή, στον τομέα της συνεχούς επιμόρφωσης, αποκτώντας γνώσεις και ικανότητες στη διάπλαση της προσωπικής ανάπτυξης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους.
 
Παρατήρησα τα τελευταία χρόνια, ότι πολλοί γονείς, έχουν απορίες και προβληματισμούς, που σχετίζονται και με τις ραγδαίες μεταβολές της κοινωνίας μας.
 
Συχνά αισθάνονται σύγχυση στο τρόπο που θα διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους, θα τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις, θα τα κατευθύνουν και θα τα ενθαρρύνουν να αναπτύξουν ικανότητες και δυνατότητες για να δημιουργήσουν τη ζωή τους, θα εμπνεύσουν αρχές και αξίες, θα καλλιεργήσουν παιδιά με υγιή και ισορροπημένη προσωπικότητα.
 
Ο προβληματισμός και η ανησυχία μου υπήρξε έντονη, μετά από έρευνα που πραγματοποίησα σε παιδική κατασκήνωση και όπου ένα ποσοστό παιδιών που φτάνει στο 65%, ηλικίας 8-14 ετών, έχει επηρεαστεί αρνητικά από την παρούσα κατάσταση, όσων αφορά την ψυχολογική τους κατάσταση και συχνά και συμπεριφορά τους.
 
Οι διαβαθμίσεις ποικίλλουν και είναι ανάλογες με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του κάθε παιδιού και με το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζει.
 
Έντονα είναι τα συναισθήματα αγωνίας, άγχους, έλλειψη ελπίδας, που εάν παραμείνουν και εξελιχθούν, θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην ανάπτυξή τους, παρά τα κίνητρα για μάθηση, τη δημιουργία, την εξέλιξη και την κοινωνική ανάπτυξη.
 
Πρόσφατη έρευνα στη Πάτρα έδειξε ότι το 40% των μαθητών, παρουσίασε πιο χαμηλή επίδοση στο σχολείο, εν όψει των νέων αλλαγών.
 
Όσο κι αν είναι δύσκολες οι καταστάσεις σήμερα, πιστεύω ότι είναι περισσότερο σημαντικό και ουσιαστικό, να προστατεύσουμε τις ψυχές τω παιδιών μας και να τα ενδυναμώσουμε ψυχολογικά. Βοηθώντας τα να διατηρήσουν την ασφάλεια και την ψυχική δύναμη που τους εμπνεύσαμε, να μετατρέψουν το άγχος και τον φόβο σε δημιουργική ενέργεια, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στους άλλους ανθρώπους. Όλα αυτά για μια υγιή προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη!
 
Με ρεαλιστική ελπίδα, για μια πορεία ικανοποιητικής προσωπικής και κοινωνικής ζωής.
 
Οι γονείς σήμερα αποκτώντας και καλλιεργώντας τις γνώσεις τους, αισθάνονται περισσότερο ασφαλής στο γονεϊκό τους ρόλο, με μεγαλύτερη πίστη, αντοχή, ελπίδα στον αγώνα τους.
 
Περισσότερο ενισχυμένοι πλέον, επιμένουν για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.
 
Γιατί το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται και απ τον τρόπο που εμείς σήμερα σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, λειτουργούμε. Σαν γονείς, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες, πολίτες, πάντα στο πλαίσιο της παιδαγωγικής. 
 
Είναι αυτή η ίδια πεποίθηση, η προσωπική ευθύνη και το λογικό όραμα, για βελτίωση και εξέλιξη της κοινωνίας μας, μέσω της γνώσης (περισσότερης κάθε φορά). Γιατί πάντα πίστευα και πιστεύω ότι η γνώση είναι δύναμη. Η σοφία και η δύναμη του νου, που σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα περισσότερο ξεκάθαρα. Σε απελευθερώνει, για να μπορείς κάθε φορά να κινείσαι, να πετάς, να επιλέγεις, να χειρίζεσαι και να χρησιμοποιείς τρόπους, που σε οδηγούν σε σωστά και αποτελεσματικά μονοπάτια.
 
Όπως και η επικοινωνία είναι δύναμη. Η ανταλλαγή, το μοίρασμα σκέψεων, συναισθημάτων, προβληματισμών, που σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν είσαι μόνος/η με τα παιδιά, αντιμέτωπος/η με τους προβληματισμούς, αλλά είναι και άλλοι γονείς με κοινούς προβληματισμούς.
 
Ο ένας ενισχύει τον άλλον! Όλοι μαζί μια μεγάλη δύναμη, για να μπορούν πλέον να βοηθήσουν και να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τα παιδιά.
 
Γιατί η προσπάθεια, ο κόπος, ο αγώνας, γίνονται περισσότερο εύκολα, όταν μοιράζονται.
 
Καλή δύναμη και καλή πρόοδο σε όλους! Κι όσους θα θέλαμε και αυτή τη χρονιά, να γνωρίσουμε, να μάθουμε, ακόμα πιο πολλά μέσα από τις δικές του εμπειρίες, η ομάδα νέων και κυρίως η σχολή γονέων θα λειτουργήσει ξανά. 
 
seminar-skoura
 
 
 
 
 
Μετάβαση στο περιεχόμενο