Εν Ελλάδι Προτεινόμενο Πρωταγωνιστές

Τιμή στο 1821: Η Ελληνίδα ηρωίδα καπετάνισσα Δόμνα Βισβίζη

Πολλές γυναίκες είχαν σημαντικό ρόλο και πρωταγωνίστησαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, μια από αυτές η αγωνίστρια

Καπετάνισσα Δόμνα Βισβίζη! Μια νέα γυναίκα, μητέρα 5 παιδιών, γεννημένη στη Θράκη το 1783, εκεί που η ανάσα των Τούρκων ηχεί στα αυτιά των Ελλήνων, στον Αίνο, μια πανάρχαια πόλη που εκβάλει στον ποταμό Έβρο. Σήμερα, αυτή η ελληνική πόλη είναι στα χέρια των Τούρκων και λέγεται Ενέζ. 

Η Δόμνα Βασβίζη, παντρεύτηκε το 1808, τον συντοπίτη της Χαντζηαντών Βισβίζη, ο οποίος ήταν πλοίαρχος και πλοιοκτήτης. Η θαρραλέα καπετάνισσα, ακολουθούσε το σύζυγο της στα ταξίδια και τους ναυτικούς αγώνες με το μπρίκι “Καλομοίρα”. Εκείνος έχασε τη ζωή του, τον Ιούλιο του 1822 και η καπετάνισσα έμεινε μόνη με 5 ανήλικα παιδιά. Αυτό όμως δεν την πτόησε και με σθένος, με πείσμα και περίσσιο θάρρος, ρίχτηκε στη μάχη, αναλαμβάνοντας μόνη της, το πλοίο “Καλομοίρα”, χρηματοδοτώντας το και συνέχισε το σπουδαίο έργο και τις αποστολές στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Η θρακιώτισσα μάνα, έδωσε μεγάλο αγώνα και αναγκάστηκε το 1823 να παραχωρήσει το πλοίο της στην ελληνική διοίκηση, διότι είχε υποστεί πολλές ζημιές. Η ελληνική διοίκηση το μετέτρεψε σε πυρπολικό που έγραψε επίσης ιστορία. Το πλοίο αυτό το 1824 με καπετάνιο τον Ανδρέα Πιπίνο, αγωνιστή από την Ύδρα, πυρπόλησε και κατέστρεψε την τουρκική φρεγάτα “Χαζνέ Γκεμισί”. 

Η Δόμνα Βισβίζη, κατέβηκε στην Νότια Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια της ζωής τα έζησε στο Ναύπλιο, στην Ύδρα και στην Σύρο. Ωστόσο  το 1845 εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, όπου εκεί πέθανε εξαθλιωμένη και φτωχή το 1850.

Η ιστορία μας θυμίζει πώς η γυναίκες μας, οι Ελληνίδες ηρωίδες του ’21, ήταν πολλές και έδωσαν ένα σπουδαίο αγώνα για να μπορέσει σήμερα κάθε ελληνόπουλο να ζει ελεύθερο σ’ αυτή τη χώρα με το απέραντο γαλάζιο! 

Τιμή στο 1821: Ποια ήταν η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα που έδωσε όλη την περιουσία της για τον αγώνα

Τιμή στο 1821: Η άλωση της Τριπολιτσάς!

Ανακαλύφθηκε Ελληνικό σχολείο 1700 ετών στην Αίγυπτο!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο