Βιβλίο

Το βιβλίο “Η περιπλανώμενη βιβλιοθήκη της ερήμου” της Omaima Al-Khamis

Η μαγευτική ιστορία ενός βιβλιοπώλη της εποχής των Σταυροφοριών που ξεκινάει ένα ταξίδι στις σημαντικότερες μεσαιωνικές πόλεις του ισλαμικού κόσμου.

  • Μετάλλιο Ναγκίμπ Μαχφούζ για τη Λογοτεχνία
  • Υποψηφιότητα για το Διεθνές Βραβείο Αραβικής Λογοτεχνίας

Στην παράδοση των σπουδαίων Αράβων εξερευνητών και περιηγητών συγγραφέων του Μεσαίωνα, ο Μαζίντ αλ Χάναφι, γραφέας και λάτρης των βιβλίων, ονειρεύεται μεγαλοπρεπείς βιβλιοθήκες από το απομονωμένο χωριό του στην Αραβική Έρημο. Το πάθος του για τον κόσμο των γραμμάτων τον οδηγεί σε μια μυστική κοινότητα λαθρεμπόρων βιβλίων και ξεκινά ένα ταξίδι στις ονομαστές πρωτεύουσες της εποχής – τη Βαγδάτη, την Ιερουσαλήμ, το Κάιρο, τη Γρανάδα και την Κόρδοβα. Εκεί ανακαλύπτει έναν επικίνδυνο, νέο κόσμο γεμάτο ιδέες και βιώνει την πολυπολιτισμικότητα του χρυσού αιώνα του Ισλάμ, τις σέκτες, τις φιλοσοφικές σχολές, τις συρράξεις και τον τρόπο ζωής.

Η μαγική αφήγηση της Ομάιμα Αλ Καμίς και οι ζωντανές περιγραφές της για τον χρόνο και τον τόπο χαράσσουν μια διαδρομή μέσα από αρχαίες πόλεις και πολιτισμούς και μας βυθίζουν σε μια μακρινή εποχή, αποκαλύπτοντας τις πνευματικές συζητήσεις και τους αγώνες που συνεχίζουν να μαίνονται έως σήμερα.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Είπαν για το βιβλίο:

«Αυτή η βαθιά γνώση του μεσαιωνικού ισλαμικού κόσμου θα απορροφήσει τους λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος».
–Library Journal

«Ο τρόπος που η Al-Khamis περιγράφει την εποχή θυμίζει τη γραφή ενός από τους σπουδαιότερους Λιβανέζους συγγραφείς, τον γεννημένο στη Γαλλία Αμίν Μααλούφ. Ένα βιβλίο πλημμυρισμένο από ζωντανές εικόνες, διανθισμένο με αναλυτικές ιστορικές λεπτομέρειες που ζωντανεύει την εποχή μπροστά στα μάτια του αναγνώστη».
–Arab News

«Το επικό ταξίδι του ήρωα παρασέρνει τον αναγνώστη όχι μόνο σε ένα ταξίδι της αραβικής επικράτειας από τη Βαγδάτη στην Ανδαλουσία τον 11ο αιώνα, αλλά και σε μια εποχή πνευματικής αναζήτησης και διαμάχης, από την οποία πηγάζουν τα προβλήματα και οι αναταραχές του σήμερα. Για τον αναγνώστη της Δύσης, αυτό το μυθιστόρημα θα φανεί οικείο με τη δική του ιστορία».
‒Humphrey Davies, Από την κριτική επιτροπή του Μεταλλίου Ναγκίμπ Μαχφούζ για τη Λογοτεχνία.

Η Ομάιμα Αλ Καμίς γεννήθηκε το 1966 στη Σαουδική Αραβία. Σπούδασε αραβική λογοτεχνία στο King Saud University. Εργάζεται στη δημόσια διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας. Εκτός από συγγραφέας, είναι ακτιβίστρια για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Ζει στο Ριάντ με τον σύζυγό της και τα τρία της παιδιά. Το βιβλίο της Η περιπλανώμενη βιβλιοθήκη της ερήμου τιμήθηκε το 2018 με το Μετάλλιο Ναγκίμπ Μαχφούζ για τη Λογοτεχνία και ήταν υποψήφιο για το Διεθνές Βραβείο Αραβικής Λογοτεχνίας.

Συγγραφέας Omaima Al-Khamis
Μετάφραση Ελένη Καπετανάκη
Επιμέλεια
Σελίδες 752
Διαστάσεις 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα Μονόχρωμο
Εξώφυλλο Μαλακό
Ημερομηνία έκδοσης 16/11/2022

Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο