Juniors Trends Επικαιρότητα Προτεινόμενο

Βόλος: Μαθητής ζει χωρίς ρεύμα – Η συγκινητική κινητοποίηση από τους συμμαθητές του

Κύμα συγκίνησης έχει προκαλέσει η ιστορία ενός μαθητή Λυκείου από τον Βόλο και της οικογένειας του, οι οποίοι αναγκάζονται να μένουν σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα εδώ και περίπου 4 μήνες!

Ο έφηβος μαθητής ζει με τη μητέρα και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του, το ένα εκ των οποίων έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με οξυγόνο για ασθένεια που αντιμετωπίζει, σε ένα σπίτι με κομμένο το ρεύμα.

Το δράμα που βιώνει ο έφηβος μαθητής και το οποίο ανέδειξε η εφημερίδα «Ταχυδρόμος του Βόλου», έχει προκαλέσει συγκίνηση και κινητοποίηση, με δεκάδες πολίτες να αναζητούν τρόπους για να βοηθήσουν την οικογένεια.

Η αποκάλυψη της αλήθειας

Σύμφωνα με τον Ταχυδρόμο του Βόλου, η ραγδαία αλλαγή στην εικόνα του μαθητή, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στα υπόλοιπα παιδιά της τάξης του, έγινε αντιληπτή από τους ίδιους τους συμμαθητές του. Εκείνοι ήταν που φρόντισαν να ενημερώσουν τη διευθύντρια του σχολείου και να αποκαλυφθεί το δράμα, που βιώνει ο έφηβος.

Πρόκειται για το τέταρτο κρούσμα σοβαρής διαβιωτικής δυσχέρειας με «πρωταγωνιστή» μαθητή, που αποκαλύπτεται τους τελευταίους μήνες. Είχαν προηγηθεί οι περιπτώσεις μαθήτριας στην Αγριά, που διάβαζε κάτω από τον δημοτικό στύλο φωτισμού, μαθητή που για φως είχε λάμπα κάμπινγκ, αλλά και μαθητή που επίσης δεν είχε ρεύμα στο σπίτι του κι ενώ το μικρότερο αδερφάκι του έχρηζε μηχανικής υποστήριξης.

Τα παραπάνω είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα, με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η εκπαιδευτική οικογένεια. Στον νομό Μαγνησίας όμως συνολικά 241 μαθητές σιτίζονται με γεύματα, που παρέχει στα σχολεία η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Μαθητές αντιλήφθηκαν την κατάσταση

Το νέο κρούσμα μαθητή θύματος της οικονομικής κρίσης αποκαλύφθηκε από συμμαθητές του. Εκείνοι ήταν που παρατήρησαν τη σοβαρή αλλαγή όχι μόνο στη συμπεριφορά του, αλλά και στην εικόνα του στο σχολείο. Ζήτησαν τη συνδρομή της διευθύντριας του σχολείου, που ήρθε σε επαφή με τον μαθητή, ο οποίος της αποκάλυψε όλη την κατάσταση.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες δεν έχουν ρεύμα στο σπιτικό τους.

Το παιδί όχι μόνο δεν μπορεί να διαβάσει όταν πέφτει ο ήλιος, αλλά η οικογένεια αδυνατεί να καλύψει ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η προσωπική υγιεινή.

Η οικογένεια φαίνεται να ζει από μία μικρή σύνταξη, που όμως δεν αρκεί για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν. Η καθημερινή τους σίτιση εξαρτάται από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.

Ο μαθητής αναγκάζεται μετά το σχολείο να κάνει θελήματα σε επιχειρήσεις στη γειτονιά για να εξασφαλίζει ένα μικρό χαρτζιλίκι, ο «Γολγοθάς» όμως που ανεβαίνει δείχνει να μην έχει τέλος…

Όλοι μια αγκαλιά

Αμεσα σήμανε συναγερμός στην εκπαιδευτική οικογένεια για την παροχή βοήθειας στον έφηβο μαθητή. Ενημερώθηκαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, που φρόντισαν για την άμεση παροχή ειδών ένδυσης και υπόδησης στον μαθητή.

Η διευθύντρια του σχολείου απευθύνθηκε και στον πρόεδρο του Συλλόγου «Εσταυρωμένος» π. Θεόδωρο Μπατάκα, ο οποίος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες ένδυσης και υπόδησης του μαθητή.

Η ίδια ήρθε σε επαφή και με τη ΔΕΗ, προκειμένου να διερευνηθεί αν μπορεί να γίνει κάτι για την επανασύνδεση του ρεύματος. Η οικογένεια είναι δικαιούχος κοινωνικού τιμολογίου, όμως δεν το γνώριζε. Ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας θα αναλάβει δωρεάν να διεκπεραιώσει τη διαδικασία για λογαριασμό της οικογένειας, προκειμένου να γίνει η επανασύνδεση με το δίκτυο της ηλεκτροδότησης και να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Πάνω από την οικογένεια έσκυψαν και οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, ενώ θα εξασφαλιστεί και ένα μικρό χαρτζιλίκι για τον έφηβο που δεν μπορεί ούτε το κολατσιό του να καλύψει.

Παρέμβαση σε θεσμικό επίπεδο

Κι ενώ ο μαθητής και η οικογένειά του περιμένουν να κάνουν πραγματική… Ανάσταση με τα φώτα αναμμένα στο σπιτικό τους, από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας γίνεται παρέμβαση σε θεσμικό επίπεδο. Ετοιμάζεται να καταθέσει υπόμνημα σε βουλευτές και στον υπουργό Παιδείας προτείνοντας μέτρα αντιμετώπισης των περιπτώσεων διαβιωτικής δυσχέρειας μαθητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προτάσεων, που είχε καταθέσει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, ήταν η παροχή ενός μαθητικού επιδόματος, ακόμη και η ενημέρωση των οικογενειών των μαθητών για τυχόν επιδόματα που δικαιούνται και πώς μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο