Μωρό

Βρέφη: Τα λάθη που αυξάνουν τον κίνδυνο ασφυξίας αιφνίδιου θανάτου

Ανησυχητικά ευρήματα νέας έρευνας. Σε ποια βρεφικά αντικείμενα δεν πρέπει να κοιμούνται τα μωρά.

Προειδοποίηση προς τους γονείς ότι άθελά τους κάνουν ορισμένα λάθη που αυξάνουν τον κίνδυνο ασφυξίας ή αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη, απηύθυνε κορυφαίος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός της Βρετανίας.

Σε έρευνα με 1.000 γονείς βρεφών ηλικίας κάτω του 1 έτους, ο οργανισμός The Lullaby Trust ανακάλυψε πως τα δύο τρίτα αφήνουν τα μωρά τους να κοιμούνται σε ακατάλληλα αντικείμενα. Ειδικότερα:

  • Το 70% αφήνουν το μωρό τους να κοιμάται χωρίς επίβλεψη στο ριλάξ
  • Το 67% το αφήνουν να κοιμάται κατά τον ίδιο τρόπο σε λικνιζόμενη κούνια/ριλάξ (swing)
  • Το 61% κάνουν το ίδιο με το πουφ-ριλάξ (beanbag).

Ακόμα χειρότερα, δε, σχεδόν ένας στους δέκα γονείς (το 8%) άφηναν το μωρό τους να κοιμάται όλη τη νύχτα σε τέτοιου είδους αντικείμενα.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Όταν, όμως, τα μωρά κοιμούνται σε καθιστή ή ημικλινή θέση, είναι εύκολο το κεφαλάκι τους να «πέσει» στο στήθος τους. Αυτό όμως μπορεί να πιέσει την τραχεία τους. Έτσι, εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει στους πνεύμονές τους.

Δυστυχώς τα μωρά δεν μπορούν να σηκώσουν μόνα το κεφάλι τους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Επομένως αν αυτό γύρει προς το στήθος τους, μπορεί να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία.

«Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα, σε καθαρή, οριζόντια, σκληρή επιφάνεια, όπως το στρώμα στο κρεβάτι τους ή σε μια σταθερή καλαθούνα», εξήγησε η κυρία Jenny Ward, εκτελεστική διευθύντρια του Lullaby Trust. «Με αυτό τον τρόπο αναπνέουν ανεμπόδιστα και μειώνεται ο κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου».

Ο Οργανισμός συνιστά επίσης στους γονείς να βεβαιώνονται πως το κρεβάτι δεν διαθέτει τίποτα που θα μπορούσε να καλύψει το προσωπάκι του μωρού. Στα δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα συμπεριλαμβάνονται:

  • Μαλακά παιχνίδια (υφασμάτινα και λούτρινα)
  • Χαλαρά κλινοσκεπάσματα
  • Μαξιλάρια
  • Μαλακά προστατευτικά γύρω από το μωρό

Ωστόσο το 81% των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι είχαν τέτοιου είδους αντικείμενα στον χώρο ύπνου του μωρού τους.

Μόνο ξύπνια και υπό επίβλεψη

Τα κάθε είδους ριλάξ, λίκνα και κούνιες είναι χρήσιμα, μόνο εφ’ όσον το μωρό είναι ξύπνιο και υπό επίβλεψη, πρόσθεσε η κυρία Ward.

«Τα μωρά μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε», είπε. «Αν και αυτά τα προϊόντα είναι χρήσιμα, δεν είναι κατάλληλα για ύπνο. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως όταν δεν υπάρχει αδιάκοπη επίβλεψη από ενήλικα».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών κοστίζει κάθε εβδομάδα 3 ζωές στη Βρετανία. Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων (το 89%) καταγράφονται σε βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών.

«Αν το μωρό σας αποκοιμηθεί στο ριλάξ, στην κούνια ή στο λίκνο του, να το μεταφέρετε στο κρεβάτι του ή στην καλαθούνα», συνιστά στους γονείς η κυρία Ward. «Ακόμα και όταν είναι ξύπνιο πρέπει να βεβαιώνεστε ότι δεν γέρνει το κεφαλάκι του προς τα εμπρός. Πρέπει επίσης να βεβαιώνεστε ότι τίποτα δεν καλύπτει τη μύτη και το στόμα του, ώστε να αναπνέει ανεμπόδιστα».

πηγή

Έρευνα: Η υποστηρικτική, σταθερή φροντίδα στην παιδική ηλικία προστατεύει την υγεία της καρδιάς στην ενήλικη ζωή

Μετάβαση στο περιεχόμενο