Ο γιατρός απαντά

Υπουργείο Υγείας: Dentist Pass και ακόμα 5 δωρεάν προγράμματα ελέγχου για παιδιά

Στα τέλη Μαΐου ξεκινά το Dentist Pass για περίπου 700.000 παιδιά 6-12 ετών, που θα καθιερώσει για πρώτη φορά τον δωρεάν προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο για τα παιδιά.

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, εξαιτίας του οποίου πολλά Ελληνόπουλα, όπως άλλωστε και οι γονείς τους, έχουν παραμελημένο στόμα. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ποσοστό 21,0% του φτωχού πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δεν έλαβε οδοντιατρική /στοματολογική /ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία κάθε φορά που χρειάστηκε. Το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται στο 13,7%.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Ο δωρεάν οδοντιατρικός έλεγχος εντάσσεται στις προληπτικές εξετάσεις που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Υγείας ειδικά για τα παιδιά και βρίσκεται υπό την ομπρέλα του ευρύτερου Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Κεφαλαιώδης μεταρρύθμιση είναι και αυτή για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά που είναι στο όριο υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν διατροφολόγους.
Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός δράσεων για την πρόληψη ψυχικών διαταραχών των παιδιών και των εφήβων.

Τα έξι προγράμματα πρόληψης ειδικά για τον παιδικό πληθυσμό που θα υλοποιηθούν έως και το τέλος του χρόνου είναι τα εξής:

Dentist Pass

Στα τέλη Μαΐου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου για 717.500 παιδιά 6-12 ετών. Η παροχή περιλαμβάνει τη χρήση ενός voucher ύψους 40 ευρώ και οι εξετάσεις θα αφορούν σε έλεγχο της στοματικής υγιεινής, καθαρισμό και απομάκρυνση πλακών, φθορίωση και οδηγίες στοματικής υγιεινής.

Άσκηση και υγιεινή διατροφή με σκοπό την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Η πρόληψη της παχυσαρκίας είναι στις προτεραιότητες του σχεδιασμού για τη Δημόσια Υγεία. Ενας πληθυσμός 2.002.670 παιδιών από 0 έως 17 ετών θα επωφεληθεί από δράσεις που θα ξεκινούν από πρόσβαση σε φθηνά υγιεινά γεύματα, όπως έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός, έως δωρεάν επισκέψεις σε διαιτολόγους.

Προαγωγή ψυχοκοινωνικής υγείας παιδιών και πρόληψης ψυχικών διαταραχών στους γονείς και τα παιδιά

Στο πλαίσιο των δράσεων ψυχικής υγείας, 800.000 παιδιά 0-12 ετών και οι γονείς τους θα έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Αποστιγματοποίηση και δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου

Πρόκειται για μια δράση που θα ξεκινήσει σε 200 σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχει ως σκοπό την υποστήριξη των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών στη μηνιαία πρόκληση της εμμήνου ρύσεως. Θα διανεμηθούν 13.716.000 προϊόντα περιόδου και θα ενημερωθούν 360.000 κορίτσια 12 έως 18 ετών, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους.

Προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές

Η ιατρική φροντίδα σε κάθε γωνία της χώρα μας είναι σε εξέλιξη. Ειδικό πρόγραμμα απευθύνεται σε 146.357 κατοίκους ευπαθών ομάδων απομακρυσμένων περιοχών. Πρόκειται για ηλικιωμένους, έγκυες και παιδιά ορεινών περιοχών, μικρών καθώς και πολύ μικρών νησιών.

Εξετάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας

Με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό του γενετικού νοσήματος της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας θα πραγματοποιούνται προληπτικές εξετάσεις σε 85.000 έγκυες κάθε έτος.

πηγή

Πόσο επικίνδυνη είναι η υψηλή πίεση στα παιδιά;

Μετάβαση στο περιεχόμενο