Like

Ξεκινά το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ

Παρουσιάστηκε σήμερα το πρόγραμμα του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 61 ταινίες από 22 χώρες, από τις 20 έως τις 25 Μαΐου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ

Η τελετή απονομής των βραβείων του Φεστιβάλ, θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου στο Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ- Μαρία Κάλλας, όπου και θα ακολουθήσει συναυλία-προσφορά του Γιώργου Νταλάρα.

Στη συνέντευξη Τύπου, την οποία και παρουσίασε η Σκηνοθέτης και Πρόεδρος του ΑΓΩΝΑ, Μέμη Σπυράτου, παρευρέθηκαν και μίλησαν όχι μόνο αρχαιολόγοι, αλλά και εκπρόσωποι των γραμμάτων και των Τεχνών (συγγραφείς, ποιητές, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι, παραγωγοί, διευθυντές φεστιβάλ), οι οποίοι και κράτησαν ζωηρό το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

Συγκεκριμένα:

O Διομήδης Νικήτα, Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου, διάβασε χαιρετισμό του Πρέσβη της Κύπρου, Σταύρου Αυγουστίδη και εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή 2 κυπριακών παραγωγών και 2 με κυπριακή θεματολογία, στο 12ο Φεστιβάλ ΑΓΩΝ.

Η Ελένη Ζωντήρου, Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ μετέφερε και εκ μέρους του Δημάρχου Αθηνών, Χάρη Δούκα, την αμέριστη στήριξη του Δήμου στο Φεστιβάλ ΑΓΩΝ.

Η Αναστασία Γκαδόλου, αρχαιολόγος, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ στη διατήρηση της πολιτιστική μνήμης.

Ο Δημήτρης Σπύρου, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας, Ιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, έκανε μία μικρή αναδρομή στην ίδρυση του ΑΓΩΝΑ πριν από 28 χρόνια και αναφέρθηκε στην ενότητα «Τα Μικρά του ΑΓΩΝΑ», στην οποία συμμετέχουν 3 ταινίες από το Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Ο Ιωάννης Μεταξάς,  Επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέας, Τακτικό μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences, μίλησε για τη λειτουργία των ερειπίων σήμερα και για το πώς μας επιτρέπουν μέσα από το ελάχιστο να διαβάζουμε το όλον.

Η Ζέτα Ξεκαλάκη, Αρχαιολόγος, Μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες», ανέπτυξε το πώς οι ταινίες που θα προβληθούν αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της σύγχρονης αρχαιολογίας.

Ο Βασίλης Μεντόγιαννης, εκπρόσωπος της εταιρείας «Μεταλλεία Σερίφου», αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι το βήμα που δίνει το Φεστιβάλ ΑΓΩΝ σε νέες ταινίες, αλλά και για την ανάγκη συνέχειας του Φεστιβάλ στο διηνεκές.

Ο Τώνης Λυκουρέσης, Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος και Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, τόνισε ότι το Φεστιβάλ ΑΓΩΝ αφορά όλους, καθώς έχει ταυτόχρονα ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

Ο Βασίλης Καραμητσάνης, Πρόεδρος του ANIMASYROS Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, ανέπτυξε το πόσο οργανικό και αναγκαίο είναι το Φεστιβάλ ΑΓΩΝ σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, με τόσο πλούσια αρχαιολογική πληροφορία.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, Σκηνοθέτης και μέλος της κριτικής επιτροπής, μίλησε για το πώς το Φεστιβάλ καταφέρνει να μεταδώσει την ίδια συγκίνηση και τις ίδιες αξίες σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων που αποτελούν το κοινό, καθώς και για το πώς μέσα από τις ταινίες αντιλαμβανόμαστε πως όλες οι εθνότητες αναζητούν την αλήθεια με τον ίδιο ζήλο.

Ο Νίκος Πλάτανος, συνθέτης και συνεργάτης του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ, τόνισε πως το Φεστιβάλ ως καλλιτεχνική διοργάνωση, αφορά και απεικονίζει τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά και τη σύγχρονη έκφραση της κοινωνίας.

Η Βαλεντίνη Ποταμιάνου,  Ποιήτρια, Συγγραφέας, Δημιουργός του Ινστιτούτου «ΚΥΒΕΛΗ», δισεγγονή της ηθοποιού Κυβέλης, μίλησε με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο για τη γνωριμία της με την Μέμη Σπυράτου, Σκηνοθέτη και Πρόεδρο του ΑΓΩΝΑ και τις αναμνήσεις της από τα 28 χρόνια του Φεστιβάλ.

Επίσης, για τις ταινίες τους μίλησαν οι σκηνοθέτες Διονυσία Κοπανά, Γιάννης Σκοπετέας, Λυδία Τσέντα και Σταύρος Ψυλλάκης. Ανάμεσα στο κοινό ήταν και άλλοι σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι και φίλοι του Φεστιβάλ.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε όλο το δημοσιογραφικό υλικό για το Φεστιβάλ: δελτίο Τύπου, πρόγραμμα του Φεστιβάλ, φωτογραφικό υλικό από τις ταινίες και τη συναυλία λήξης με τον Γιώργο Νταλάρα, το εικαστικό του Φεστιβάλ, όπως και το pdf με τις περιλήψεις και περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες. Στο ίδιο λινκ θα βρείτε σύντομα και φωτογραφικό υλικό από τη συνέντευξη Τύπου.
PRESS KIT ΑΓΩΝ 2024

Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη στήριξη του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Μουσείου της Ακρόπολης και του Αρχαιολογικού Μουσείου. Συνδιοργανωτής Τελετής Λήξης: ΟΠΑΝΔΑ.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

8oς Μαραθώνιος Δημιουργικής Ανάγνωσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης – Juniors Club

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο