Προτεινόμενο Σχέσεις Σχολή Γονέων (Μπαμπάς – Μαμά)

Γιαγιά & παππούς: Ο ρόλος τους στην οικογένεια!

από τους, Δρ. Στέφανο Βασιλόπουλο, ψυχολόγο (φωτογραφία) & Δρ. Εμμανουήλ Μέντη, Κοινωνικό λειτουργό

Οι καθηγητές του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Παν. Πατρών, παρουσιάζουν το ρόλο της γιαγιάς και του παππού στα παιδιά και τη σύγχρονη οικογένεια.

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς από κοινωνικο-παιδαγωγική σκοπιά είναι πολύτιμος και αναντικατάστατος. Είναι ένας συνδετικός ρόλος μεταξύ δυο γενεών που σκοπό έχει να συνδέσει την τρίτη γενιά (εγγόνια) με τις οικογενειακές ρίζες, την ιστορία του οικογενειακού δέντρου.

Είναι κατά κάποιο τρόπο η «συλλογική μνήμη» της εκάστοτε οικογένειας.

Πώς επιδρά στα παιδιά, το πρότυπο της γιαγιάς και του παππού, στην εποχή μας;

Η αλήθεια είναι ότι στην εποχή μας, όπου επικρατεί η παθολογική λατρεία της εικόνας και της νεότητας, η τρίτη ηλικία έχει πάψει να ασκεί τη γοητεία που ασκούσε σε παλαιότερες εποχές. Αλλά και η μετάβαση που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες από το μοντέλο της εκτεταμένης οικογένειας (συνύπαρξη τριών γενεών στο ίδιο σπίτι) στο μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας (γονείς – παιδιά) σε συνδυασμό με το σύγχρονο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον έχει κατά κάποιο τρόπο «ξεθωριάσει» τον ρόλο του παππού και της γιαγιάς ως προτύπων.

Επίσης, ο χρόνος αλληλεπίδρασης μεταξύ εγγονιών και παππούδων – γιαγιάδων έχει ελαχιστοποιηθεί λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής (απαιτήσεις σχολείου, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, χρήση νέων τεχνολογιών από τα παιδιά κλπ.) και έχει περιοριστεί σε μια τυπική επικοινωνία, συνήθως τις γιορτές.

Η μείωση του ποιοτικού χρόνου επικοινωνίας μεταξύ των δύο διαφορετικών γενεών εμποδίζει τα παιδιά να επηρεαστούν από το προγονικό πρότυπο και αυτό είναι δυσάρεστο γιατί δημιουργείται ένα κενό: τα περισσότερα παιδιά δε γνωρίζουν την οικογενειακή τους ιστορία, τις «ρίζες» τους.

Πόσο παρεμβατικοί γίνονται στο μεγάλωμα των εγγονιών;

Εξαρτάται από την ηλικία τους, το μορφωτικό επίπεδο και τα βιώματά τους. Δεν είναι όλοι οι παππούδες και όλες οι γιαγιάδες παρεμβατικοί. Γενικά, παρατηρείται ότι οι σχετικά νέοι σε ηλικία παππούδες-γιαγιάδες είναι αρκετά υποστηρικτικοί ως προς τα πρακτικά θέματα που αφορούν τα εγγόνια τους (να μεταφέρουν τα παιδιά προς και από το σχολείο, να τα κρατήσουν τις ώρες που οι γονείς εργάζονται ή λείπουν από το σπίτι), χωρίς να γίνονται ιδιαίτερα παρεμβατικοί σε ζητήματα που αφορούν την ανατροφή τους.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παππούδες και γιαγιάδες, από την άλλη, λόγω του ότι έχουν ριζικά διαφορετικά βιώματα και αντιλήψεις σε ζητήματα ανατροφής (χάσμα γενεών!), ενδέχεται να γίνουν ιδιαίτερα παρεμβατικοί σε σημείο
που να οδηγούν το ζευγάρι σε συγκρουσιακές καταστάσεις ή αδιέξοδο.

*Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα και έγκυρα; Να λαμβάνεις μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς;;; Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ

Η συνέντευξη στην Ελένη Βασιλοπούλου, δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη τη, σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Κυριακή, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

Πώς διαβάζουμε σωστά τα βιβλία στα παιδιά; – Από τη νηπιαγωγό του juniorsclub.gr

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο