Ζώα

Γιατί τα έντομα που «εξαφανίζονται» μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας προς το χειρότερο

Η δραματική μείωση που υπάρχει στον πληθυσμό των εντόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχει θορυβήσει τους επιστήμονες που κρούουν τον κώδωδνα του κινδύνου.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που μελετά τα υπολείμματα των εντόμων που υπάρχουν στις πινακίδες των αυτοκινήτων.

Τα ευρήματα αποτυπώνουν μία ανησυχητική τάση μείωσης των ιπτάμενων εντόμων, όπως αναφέρει το Euronews. Σε δύο δεκαετίες εκτιμάται ότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά τέσσερα πέμπτα.

Επικαλούμενη τις δηλώσεις οδηγών που μέτρησαν τα σκοτωμένα έντομα στις πινακίδες των αυτοκινήτων τους η έρευνα έδειξε ότι ήταν κατά 78% λιγότερα μεταξύ 2004 και 2023 μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση Buglife σε συνεργασία με το Kent Wildlife Trust.

Μετά την αποκάλυψη των αποτελεσμάτων οι δύο οργανώσεις έκαναν λόγο για πολύ «ανησυχητικά ευρήματα» προσθέτοντας ότι η σημαντική πτώση είναι κόκκινη γραμμή για τον φυσικό περιβάλλον της Μεγάλης Βρετανίας και δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Σε μία ανακοίνωση κάλεσαν τους πολίτες να αντιληφθούν τη σημασία των εντόμων, τα οποία επικονιάζουν τις καλλιέργειες, αποσυνθέτουν τα απόβλητα, ανακυκλώνουν τα θρεπτικά συστατικά, παρέχουν φυσικό έλεγχο των παρασίτων και στηρίζουν τις τροφικές αλυσίδες παρέχοντας τροφή για τα μεγαλύτερα ζώα.

«Χωρίς αυτά η ζωή στη γη θα καταρρεύσει», τόνισαν στην σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι αλλαγές στο οικοσύστημα οφείλονται σε μια σειρά από λόγους τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και παγκοσμίως.  Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια των βιοτόπων, η ρύπανση και η χρήση φυτοφαρμάκων είναι κάποιους από τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού των ζωυφίων.

Αν και ολόκληρος ο κόσμος υποφέρει από τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη καταστροφή της φύσης παγκοσμίως – και σήμερα φιλοξενεί λιγότερο από το ήμισυ της ζωής των ζώων, των φυτών και των μυκήτων που είχε κάποτε.

Οι οδηγοί που επιλέχθηκαν να πάρουν μέρος στην έρευνα κλήθηκαν να καθαρίσουν την πινακίδα του αυτοκινήτου τους και στη συνέχεια να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι καταγράφοντας τη διαδρομή στα τηλέφωνά τους.

Φτάνοντας στον προορισμό τους έπρεπε να μετρήσουν τα έντομα που σκοτώθηκαν στην πινακίδα χρησιμοποιώντας μία ειδική συσκευή που τους δόθηκε από τους ερευνητές. Κάποια από τα 6,637 ταξίδια αναλύθηκαν τον περασμένο χρόνο.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χρησιμοποίησαν την εύχρηστη εφαρμογή για να καταγράφουν τις διαδρομές τους και να σημειώνουν τον αριθμό των ζωυφίων.

Τεράστια μείωση

Από το 2004 τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στους αριθμούς με μείωση 83%. Συγκριτικά, στην Ουαλία σημειώθηκε μείωση κατά 79%. Ακολουθεί η Σκωτία με μείωση 76% κατά την ίδια περίοδο. H Βόρεια Ιρλανδία είδε πολύ μικρότερη πτώση, της μόλις 54%, αλλά οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μόνο ένα μικρό δείγμα λήφθηκε εκεί.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά», δήλωσε ο Δρ. Λόρενς Μπολ του Kent Wildlife Trust. «Αυτό είναι μια κόκκινη σημαία για την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν πρέπει να αγνοηθεί», τόνισε.

Ο Άντριου Γουάιτχαουζ, από το Buglife, συμφώνησε, λέγοντας: «Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ο αριθμός των ιπτάμενων εντόμων στην ύπαιθρό μας έχει μειωθεί δραματικά. Οι συνέπειες είναι δυνητικά εκτεταμένες, όχι μόνο επηρεάζοντας την υγεία του φυσικού κόσμου, αλλά επηρεάζοντας τόσες πολλές από τις δωρεάν υπηρεσίες που μας παρέχει η φύση», πρόσθεσε.

πηγή

 

 

ΗΠΑ: Τρίχρονη παραπονιόταν για τέρατα στο δωμάτιό της – Ήταν… 65.000 μέλισσες

 

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο