Μωρό

Λευκοί ήχοι για μωρά: Ποιοι είναι οι οικείοι ήχοι που τα ηρεμούν

Θέλετε να βάλετε ηλεκτρική σκούπα και φοβάστε μην ξυπνήσετε το μωρό; Θέλετε να μαγειρέψετε αλλά τρέμετε μήπως ο απορροφητήρας τρομάξει το αγγελούδι σας; Είναι γιατί δεν διαβάσατε ακόμα παρακάτω!

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ήδη από την κοιλιά της μαμάς, τα μωρά έχουν συνηθίσει τη «φασαρία». Εξάλλου οι ήχοι μέσα στη μήτρα είναι απίστευτα δυνατοί. Έτσι, κάθε φορά που το ραδιόφωνο είναι στα am και ακούγονται παράσιτα ή ανοίγετε το σεσουάρ ή βάζετε ηλεκτρική σκούπα, το μωρό σας αναγνωρίζει τους λευκούς θορύβους των συσκευών αυτών γιατί του είναι παλιοί γνώριμοι. Αυτή η αναγνώριση ενός οικείου ήχου κάνει το μωράκι να αισθάνεται σιγουριά, ασφάλεια και ηρεμία, όπως τότε, στον αμνιακό σάκο που το βουητό έδινε και έπαιρνε.

ΤΙ ΕΝΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΗΡΕΜΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ;

Πρώτα απ’ όλα ο λευκός θόρυβος μειώνει το στρες που νιώθει το μωρό από οτιδήποτε πρωτόγνωρο γύρω του:

  • Οι θόρυβοι μέσα στο σπίτι από τις ομιλίες σας ή την τηλεόραση
  • Τα κουδούνια
  • Οι εξωτερικοί ήχοι από αυτοκίνητα, κόρνες, γαβγίσματα κ.λπ.

είναι ήχοι που μπορούν να «τρομάξουν» το μωρό σας. Ευτυχώς, οι λευκοί θόρυβοι τους μπλοκάρουν, ώστε να παραμείνει το μωρό ήρεμο και να μπορεί να διώξει από τα αυτιά του την ενοχλητική φασαρία που αποσπά την προσοχή του και δεν το αφήνει να κοιμηθεί. Επιπλέον, οι λευκοί θόρυβοι βοηθούν τα μωρά να κλαίνε λιγότερο. Νομίζετε τυχαία βγήκε το μακρόσυρτο σσσσς που λέμε στα μωράκια για να ηρεμήσουν; Λευκός ήχος είναι κι αυτός απλώς δεν βγαίνει από ηλεκτρική συσκευή.

ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΒΒΒΒΒΒΒΒΒ…

Όσο κι να πιστεύετε όμως πως με το να ανοίγετε όλη μέρα το ραδιόφωνο στα am ή να ανάβετε τον απορροφητήρα θα είναι συνεχώς ήρεμο το αγγελούδι σας, στην πραγματικότητα αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα. Όσο το μωρό συνηθίζει να ακούει μέρα-νύχτα τον ίδιο ήχο, δεν θα μάθει τη διαφορά του «κοιμάμαι» και «ξυπνάω» και δεν θα μπορεί να είναι σε εγρήγορση, όταν θα θέλετε να παίξετε μαζί του ή να του μάθετε νέα πράγματα. Γι’ αυτό, βάλτε σε λειτουργία το γλυκά νανουριστικό βουητό μόνο όταν το μωράκι δείχνει νυσταγμένο ή ανήσυχο.

ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ… ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ

Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί ήχοι λευκού θορύβου, από ήχους βροχής και φύσης μέχρι τον στατικό ήχο του σεσουάρ σας, οπότε ένας πειραματισμός δεν βλάπτει για να διαπιστώσετε ποιοι ήχοι «δουλεύουν» για το νανούρισμα του μωρού σας. Μία καλή πηγή για να βρείτε κάθε λογής λευκό θόρυβο είναι το διαδίκτυο. Μόνο προσοχή! Ο ήχος που θα επιλέξετε δεν φτάνει μόνο να χαλαρώνει το μωράκι, πρέπει να είναι υποφερτός και στα δικά σας αυτιά, αν δεν σκοπεύετε να προμηθευτείτε ωτοασπίδες.

ΑΛΛΟ ΝΑΝΟΥΡΙΣΤΙΚΟ, ΑΛΛΟ ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΟ

Είναι σημαντικό να καταλάβετε τη διαφορά ανάμεσα σε έναν επαναλαμβανόμενο, σχεδόν υπόκωφο ήχο, που είναι ο λευκός θόρυβος και σε έναν απότομο δυνατό που μπορεί να τρομάξει το μωράκι. Μην αγνοείτε βέβαια και το κεφάλαιο «ντεσιμπέλ». Αφενός γιατί δεν θέλετε να κλονιστεί το ευαίσθητο νευρικό του σύστημα, αφετέρου γιατί δεν θέλετε η μεγάλη ένταση να του προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα ακοής.

Βάλτε την ηλεκτρική σκούπα στην πρίζα και έχετε μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: και το σπίτι καθαρίζεται και το μωρό νανουρίζεται.

UniPro  δίπλα σου όπου κι αν είσαι!

ceid-courses.gr

Διαβάστε επίσης

5 πράγματα που δεν κάνουν καλό στην ψυχολογία του βρέφους

Nobody is Normal: Το animation για τη διαφορετικότητα που κάθε έφηβος πρέπει να δει

Η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου απαντά σε 10 ερωτήσεις παιδιών και εφήβων για το Juniorsclub.gr

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας χρειάζεται ψυχοθεραπεία

UNIPRO: Γιατί είναι η πρώτη επιλογή στην Ελλάδα, για Φοιτητικές Εργασίες – Projects – Πτυχιακές – Διπλωματικές?

Μοριοδοτούμενα Προγράμματα όλων των ειδικοτήτων μέσω Ασύγχρονης Διαδικτυακής Διδασκαλίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο