Σχολή Γονέων (Μπαμπάς – Μαμά)

Με ποιο τρόπο θα σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά σας

Οι περισσότεροι γονείς φωνάζουν. Το ξέρουμε πώς δεν το κάνετε επίτηδες αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται αυτή η συμπεριφορά αφού μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στα παιδιά αλλά και σε εσάς τους ίδιους.

Αντιθέτως, αν καταφέρετε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, το πρόβλημα θα επιλυθεί πιο γρήγορα. Το παιδί θα μάθει να ελέγχει κι εκείνο το δικά του συναισθήματα και θα συνεργάζεται περισσότερο.

Χρειάζεται συνεχής, καθημερινή προσπάθεια και κανείς δεν θα μπορεί να το κάνει αυτό για σας, παρά μόνο εσείς οι ίδιοι. Εάν το καθιερώσετε θα έρθει μια μέρα ξαφνικά που δεν θα μπορείτε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που φωνάξατε.

Σύμφωνα με έρευνα, όταν εσείς οι ίδιοι συνειδητά υποσχεθείτε στον εαυτό σας και δεσμευτείτε προφορικά ότι θα τα καταφέρετε και θα σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά σας, είναι πιθανό να επιτευχθεί αυτό, ειδικά αν το προσπαθείτε σε καθημερινή βάση.

Μπορείτε επίσης να γράψετε την πρόθεσή σας («Θα μιλάω με σεβασμό στο παιδί μου») σε ένα χαρτί και να το βάλετε σε ένα εμφανές σημείο, για παράδειγμα στο ψυγείο, ώστε να το βλέπετε κάθε μέρα.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να δεσμευτείτε στο παιδί σας ότι σκοπεύετε να σταματήσετε να φωνάζετε, γιατί το παιδί σας είναι πραγματικά το μόνο πρόσωπο με το οποίο είστε ειλικρινείς.

Κάντε ένα διάγραμμα και ανταμείψτε τον εαυτό σας με ένα αυτοκόλλητο. Στο τέλος της ημέρας, κάθε φορά που θα καταφέρνετε να ελέγχετε τα νεύρα σας, θα κολλάτε κι από ένα αυτοκόλλητο.

 Σταματήστε και πάρτε βαθιές αναπνοές. Κάντε το κάθε φορά που παρατηρείτε ότι υψώνετε τον τόνο της φωνής σας ή πάτε να υψώσετε τον τόνο της φωνής σας. Σταματήστε να μιλάτε, μόλις παρατηρήσετε ότι αρχίζετε να χάνετε την ψυχραιμία σας.

Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Αν όχι απλά αφήστε το να πάει στο καλό, ηρεμήστε και ξανασυζητήστε το αφού θα έχετε ηρεμήσει πρώτα.

Κοιτάξτε το στα μάτια και πείτε: «Δουλεύω σκληρά για να παραμείνω ήρεμη. Δεν θέλω να φωνάξω. Επέτρεψε μου να ηρεμήσω και στη συνέχεια θα συνεχίζουμε την συζήτησή μας, εντάξει;»

Περισσότερες βαθιές ανάσες, μια βόλτα έξω, κρύο νερό στο πρόσωπο; Κάντε οτιδήποτε σας βοηθάει να ανακτήσετε την ψυχραιμία σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι το παιδί σας φέρεται σαν παιδί, γιατί είναι ένα παιδί.

Θα προσπαθήσετε περισσότερες από μία φορά. Προσπαθήστε να μαθαίνετε από τα λάθη σας. Που αποτύχατε την προηγούμενη φορά; Δείτε το σαν μια ευκαιρία να αλλάξετε κάτι – την καθημερινότητά ή την στάση σας. Έτσι θα τα πάτε καλύτερα την επόμενη φορά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο