Απόψεις

Όσα μας κέντρισαν το ενδιαφέρον στην παράσταση «Οι έμποροι των εθνών»

Γράφει η Λητώ Δίπλα

Το Σύγχρονο Θέατρο κάθε Δευτέρα και Τρίτη γεμίζει με θεατρόφιλους όλων των ηλικιών προκειμένου να παρακολουθήσουν το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι έμποροι των εθνών».
Η μοναδικότητα αυτής της παράστασης: πώς ένα κλασσικό κείμενο γραμμένο στη γλώσσα του Παπαδιαμάντη παντρεύεται με έναν μοναδικά μοντέρνο τρόπο σκηνοθεσίας και ηθοποιίας. Αυτό το καταφέρνει η Oμάδα Θεάτρου ΟΠΕRA υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Αμπαζή.

photo-3

Το σκηνικό λιτό, στη σκηνή 6 ηθοποιοί και δύο μουσικοί ντυμένοι στα γκρί. Με φόντο μία οθόνη που κατά τη διάρκεια του έργου δίνει το δικό της μήνυμα στο κατά τα άλλα σκοτεινό περιβάλλον. Η παράσταση ξεκινάει και ο θεατής μένει αποσβολωμένος από τον ηχητικό πλούτο του γλωσσικού ιδιώματος του Παπαδιαμάντη ειπωμένο με απόλυτη πειθαρχία από τους ηθοποιούς εν μέσω αναπνοών. Κάθε φωνήεν είναι μία νότα, κάθε σύμφωνο ένας νέος ρυθμός. Ο λόγος γεννά τη μουσική, την κίνηση, το φως, το βίντεο. Κι έτσι ο θεατής οδηγείται στα απόκρυφα μονοπάτια του κόσμου του συγγραφέα.
H Αρπαγή στη Νάξο, η Εκδίκηση στη Βενετία, η Εξομολόγηση στην Πάτμο και η Επιστροφή στη Νάξο οι τέσσερεις πράξεις του έργου. Το βίντεο και το φως αναδεικνύουν τον χωροχρόνο του έργου, ενώ η κίνηση δεν περιγράφει τις καταστάσεις αλλά προσθέτει οπτικούς ήχους στη συνολική ενορχήστρωση.

EMPOROI-TWN-ETHNWN

Μία παράσταση – ψυχική κατάθεση των ερμηνευτών. Μουσικών και ηθοποιών. Μία παράσταση σταθμός στο Μουσικό Θέατρο. Μια παράσταση που ο καθένας από εμάς οφείλει να δει ώστε να νιώσει «πλουσιότερος».
Η Oμάδα Θεάτρου ΟΠΕRA ιδρύθηκε το 2000 με σκοπό τη διάδοση του Μουσικού Θεάτρου. Αυτά τα 15 χρόνια ερευνά τρόπους σύμπλευσης της θεατρικής με τη μουσική σκέψη, χωρίς να υστερεί η μία έναντι της άλλης. Σε κάθε παράσταση τους τα μέλη της OΠΕRA ανακαλύπτουν τη μουσικότητα όλων των στοιχείων της θεατρικής τέχνης χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα της υποκριτικής.

EMPOROI-TWN-ETHNWN-2

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Kωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Βασαρδάνης, Νέστωρας Κοψίδας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Δανάη Σαριδάκη
και οι μουσικοί: Ιάκωβος Παυλόπουλος, Στέφανος Γιαννόπουλος
Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Σκηνικά- Κοστούμια: Ελένη Μανολοπούλου
Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βίντεο: Στάθης Αθανασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Τσίχλη
Βοηθός σκηνογρ.-ενδυματολόγου: Τίνα Τζόκα
Κατασκευή σκηνικού: Αδριανός Ζαχαρίας

Οι «’Εμποροι των Εθνών» στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Γκάζι)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15 μ.μ. και μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 07.04.2015 (κατόπιν συνεννοήσεως τα πρωινά για μαθητές όλων των τάξεων Λυκείου)
Τηλ. Ταμείου 210 3464380

Μία συμπαραγωγή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

πηγή: lay-out

Μετάβαση στο περιεχόμενο