Βιβλίο

Παρουσίαση βιβλίου: “Αναζητώντας Την Αγγέλα” στον Ελληνικό Κόσμο

Αναζητώντας την Αγγέλα Σμύρνη – Χίος – Αθήνα – Βύρωνας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, στις 18:30.

Παρουσίαση βιβλίου: “Αναζητώντας Την Αγγέλα” στον Ελληνικό Κόσμο

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Γ.Α.Κ.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο συγγραφέας ακολουθεί τα βήματα της προγιαγιάς του Αγγέλας Βαϊνδηρλή και των έξι ανήλικων παιδιών της στη Μικρά Ασία και στη συνέχεια στην προσφυγιά, με βάση τρεις κασέτες που ηχογράφησε η ίδια η γιαγιά του, λίγο πριν πεθάνει το 1991, με τις αναμνήσεις της.

Παράλληλα ρίχνει φως σε κάποιες πτυχές της ελληνικής ιστορίας και κυρίως της ιστορίας των προσφύγων στις οποίες μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί μεγάλο βάρος, όπως:
Η ιδιωτική παιδεία στη Σμύρνη μέσα από την εξιστόρηση της σχολικής ζωής των μεγαλύτερων παιδιών και η οικονομική ζωή της πόλης μέσα από την εμπορική δραστηριότητα του πατέρα.

Ο τρόπος που έγινε η κατασκευή και η διάθεση των οικημάτων στους προσφυγικούς συνοικισμούς, όπως ο Βύρωνας, καθώς και η εξόφλησή τους από τους δικαιούχους μέσα από το παράδειγμα της οικογένειας.

Οι διαδικασίες μέσω των οποίων έγινε ο υπολογισμός και η καταβολή της αποζημίωσης στους αστούς πρόσφυγες για τις περιουσίες που άφησαν στη Μικρά Ασία.

Η δράση της αμερικάνικης οργάνωσης Near East στην Ελλάδα και στη Μικρά Ασία και η απασχόληση που προσέφερε σε γυναίκες πρόσφυγες, όπως η Αγγέλα, αγοράζοντας τα εργόχειρά τους.

Για το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο έγινε έρευνα σε βιβλιοθήκες και αρχεία του εσωτερικού και του εξωτερικού ‒ μεταξύ αυτών τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ, το Αρχείο της Κοινωνίας των Εθνών (Αρχείο ΟΗΕ) και τα Σουηδικά Κρατικά Αρχεία. Ακόμα έγινε επιτόπια έρευνα στη Μικρά Ασία.

Παρά την έλλειψη φανταστικών στοιχείων, το βιβλίο έχει και στοιχεία δράματος, όπως άλλωστε και όλες οι ιστορίες των προσφύγων.

Βιογραφικό συγγραφέα Γιώργου Στασινόπουλου:
Ο Γιώργος Στασινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ και εργάστηκε για 30 χρόνια στη βιομηχανία. Το ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΑ είναι το δεύτερο βιβλίο του.

Πληροφορίες Εκδήλωσης:
Ημερομηνία και ώρα: Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 στις 18:30
Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες για το βιβλίο:
Ηλεκτρονικά: https://www.ime.gr/shop/index.php?view=product&pid=177
ISBN: 978-960-7957-88-7

“Στρες & αυτοάνοσα σε παιδιά και νέους” – 2 καθηλωτικά free workshops: παιδικό ιχνογράφημα – stress management – Δήλωσε συμμετοχή – Juniors Club

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο