Διατροφή

Πως μπορείτε να αποφύγετε το hangover μετά το πασχαλινό τραπέζι;

Μία από τις βασικές αιτίες του hangover είναι η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ιδιότητα του αλκοόλ που καταναλώσαμε.

Τις μέρες των γιορτών, όπως το Πάσχα, οι περισσότεροι πίνουμε ένα ποτηράκι παραπάνω από το συνηθισμένο, ειδικά άμα βρισκόμαστε σε κάποιο τραπέζι με οικογένεια και φίλους. Κρασί, μπύρες ή και τσίπουρο δεν λείπουν σχεδόν από κανένα πασχαλινό τραπέζι και συνοδεύουν τέλεια το ψητό κρέας.  Πρέπει, όμως, πάντα να κρατάμε το μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ, για να μην έχουμε ανεπιθύμητες επιπτώσεις για την υγείας μας και να προλάβουμε το hangover της επόμενης ημέρας.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές τις οποίες, εάν εφαρμόσουμε, θα απολαύσουμε το ποτό μας χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο βασικότερος κανόνας πρόληψης για να μην μεθύσουμε, είναι να μην πιούμε αλκοόλ. Αλλά επειδή αυτό τέτοιες μέρες θεωρείται μάλλον απίθανο, μπορούμε να κάνουμε τα παρακάτω, που προτείνουν οι SOS Ιατροί:

 • Δεν πίνουμε με άδειο στομάχι. Ένα σνακ ή ένα γεύμα μια ώρα πριν την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει. Καταναλώνουμε πριν την έξοδο κατά προτίμηση: σνακ με αλμυρό τυρί/ λιπαρή τροφή/ μια κουταλιά λάδι/ένα ποτήρι γάλα διότι επιβραδύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα.
 • Κατά τη διάρκεια κατανάλωσης αλκοόλ, προχωρούμε σε διαλείμματα κατανάλωσης νερού. Ιδανικά ένα ποτήρι νερό με κάθε ποτό, γιατί το αλκοόλ μας οδηγεί συχνά στην τουαλέτα, αφυδατώνοντας τον οργανισμό και επιδεινώνοντας τη μέθη.
 • Εάν το είδος ποτού το επιτρέπει, προσθέτουμε σε αυτό νερό ή παγάκια αυξάνοντας έτσι τον όγκο του, αλλά κρατώντας το ποσοστό της αλκοόλης σταθερό.
 • Δεν βιαζόμαστε να πιούμε το ποτό μας, αλλά το απολαμβάνουμε με αργούς ρυθμούς πριν προχωρήσουμε στο δεύτερο ποτήρι. Θα ήταν, δε, καλό να υπάρχει κάποιο συνοδευτικό φαγητό (όχι πολύ αλμυρό) στο τραπέζι, καθότι το άδειο στομάχι απορροφά γρηγορότερα το αλκοόλ.
 • Μένουμε σε μία επιλογή ποτού. Έτσι δεν χάνουμε το λογαριασμό στο πόσο έχουμε πιει, αλλά ούτε ανακατεύουμε διάφορα ποτά, επιβαρύνοντας το στομάχι μας.
 • Επιλέγουμε ποτά ή κοκτέιλ χωρίς ζαχαρούχα αναψυκτικά που επιτείνουν τη δράση του αλκοόλ. Δεν ξεγελιόμαστε με τα γλυκά ποτά τύπου λικέρ καθώς η γλυκόζη που περιέχουν οδηγεί στη γρηγορότερη απορρόφηση της αλκοόλης.
 • Αποφεύγουμε τις «μπόμπες» – νοθευμένα ποτά. Αν δεν είμαστε βέβαιοι για την ποιότητα των ποτών, προτιμάμε μια μπύρα, ένα εμφιαλωμένο κρασί ή ένα από τα τυποποιημένα κοκτέιλ γνωστών ετικετών.
 • Όσα οινοπνευματώδη προέρχονται από απόσταξη (π.χ. ούζο, βότκα) είναι πιο βαριά από εκείνα που προέρχονται από ζύμωση (π.χ. μπύρα).
 • Στην περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα να χορέψουμε, δεν το σκεφτόμαστε και μπαίνουμε στο χορό, αφού ιδρώνοντας αποβάλουμε την αλκοόλη.
 • Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και η αντίδρασή του στην κατανάλωση αλκοόλ ποικίλλει. Σεβόμαστε τα όρια του δικού μας οργανισμού.

Μέθη, εμετός και δηλητηρίαση από αλκόολ – Τι κάνουμε;

Τα πρώτα συμπτώματα της μέθης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επιβράδυνση στις αντιδράσεις μας, ενώ όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνουμε μπορεί να καταλήξουμε χωρίς συντονισμό κινήσεων ή χωρίς ισορροπία. Ο λόγος μας μπορεί να γίνει συγκεχυμένος, η όρασή μας να επηρεαστεί και να βλέπουμε διπλά ή ακόμα και να παρουσιάσουμε δυνατές συναισθηματικές αντιδράσεις (βία ή κλάματα).

Αν συνειδητοποιήσουμε ότι παρουσιάζουμε σημάδια μέθης, εμείς οι ίδιοι η κάποιος φίλος μας, σταματάμε άμεσα την κατανάλωση του αλκοόλ.

Στις πιο ήπιες περιπτώσεις μέθης, ξεκινάμε άμεσα:
-ΔΕΝ πίνουμε γάλα μετά το μεθύσι
-ΔΕΝ πίνουμε λάδι
-ΔΕΝ καταπίνουμε σκόνη καφέ, δεν πίνουμε καφέ

Όλα αυτά επιβαρύνουν τον οισοφάγο και υπό προϋποθέσεις μπορεί να τον φράξουν, προκαλώντας ολέθρια αποτελέσματα, καθώς αποτρέπουν τη διαφυγή αερίων από το στομάχι. Πίνουμε μικρές γουλιές διαυγών υγρών για ενυδάτωση. Περιμένουμε περίπου 30 λεπτά μετά τον τελευταίο εμετό. Παραδείγματα διαυγούς υγρού είναι το νερό, το Gatorade ή το Powerade. Εάν μπορούμε, πίνουμε 1-2 ποτήρια νερό (όσο αντέχει το στομάχι μας) και συνοδεύουμε και με 1-2 φρυγανιές ή κάποιο παξιμάδι, ώστε να διατηρήσουμε τα υγρά στον οργανισμό, να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να διαλυθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα το αλκοόλ.

Πρέπει ή όχι να επιδιώξουμε να κάνουμε εμετό;

Αν και κάποιοι φίλοι, μας συστήνουν να επιχειρήσουμε να κάνουμε εμετό, πρόκειται για μία επικίνδυνη τακτική. Εάν αισθανόμαστε ότι θα κάνουμε εμετό, είναι καλύτερο να το αφήσουμε να συμβεί φυσικά.

Τι πρέπει να κάνουμε αν κάποιος φίλο μας κάνει εμετό:

 • Προσπαθούμε να τον κρατήσουμε όρθιο.
 • Αν πρέπει να ξαπλώσει, βεβαιωνόμαστε ότι είναι ανάσκελα κι ότι το στόμα και οι αναπνευστικές οδοί είναι καθαρές.
 • Αν αρχίσει να πνίγεται, ζητάμε αμέσως βοήθεια.
 • Δεν τον αφήνουμε μόνο του ακόμη κι αν δεν αντέχουμε την όψη ή τη μυρωδιά του εμετού.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ ή σε απώλεια αισθήσεων, κώμα ή και θάνατο. Η ποσότητα αλκοόλ που χρειάζεται για να προκληθεί δηλητηρίαση από αλκοόλ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που περιλαμβάνουν το μέγεθος, το βάρος, την ηλικία, κ.α. Οι έφηβοι και όσοι δεν έχουν εμπειρία στην κατανάλωση αλκοόλ είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι.

Αν υποψιαστούμε ότι κάποιος έχει πάθει δηλητηρίαση από αλκοόλ, το αντιμετωπίζουμε ως επείγον περιστατικό και καλούμε ασθενοφόρο. Μένουμε μαζί του μέχρι να φτάσει βοήθεια! Η αντιμετώπιση της οξείας μέθης, στον κωματώδη ή ληθαργικό ασθενή γίνεται μόνο σε νοσοκομείο.

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος όταν έχει πάθει δηλητηρίαση από αλκοόλ;

 • Αναπνέει λιγότερες από δώδεκα φορές το λεπτό ή σταματάει να αναπνέει για δέκα δευτερόλεπτα ή περισσότερο.
 • Αποκοιμιέται και δεν μπορούμε να τον ξυπνήσουμε.
 • Το δέρμα του είναι κρύο, ιδρωμένο, χλωμό και μελανιάζει.
 • Τι κάνουμε αν κάποιος χάσει τις αισθήσεις του μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ:
 • Τον γυρίζουμε στο πλάι με το κεφάλι επίσης γυρισμένο στο πλάι (στάση ανάρρωσης).
 • Βεβαιωνόμαστε ότι αναπνέει κι ότι το στόμα και οι αναπνευστικές οδοί είναι ανοιχτές.
 • Αν σταματήσει να αναπνέει, του δίνουμε το φιλί της ζωής.
 • Ξεκουμπώνουμε όποιο σφιχτό ρούχο φοράει που μπορεί να περιορίζει την αναπνοή του.
 • Τον κρατάμε ζεστό (όχι πολύ όμως) χρησιμοποιώντας μια κουβέρτα ή ένα παλτό.
 • Καλούμε ασθενοφόρο, χωρίς να τον αφήνουμε καθόλου μόνο του. Αν πρέπει να απομακρυνθούμε, ζητάμε από κάποιον που εμπιστευομάστε να καλέσει εκείνος το ασθενοφόρο.

Γιατί παθαίνουμε hangover; Ποια είναι τα συμπτώματα

Hangover είναι το άσχημο συναίσθημα της επόμενης μέρας που ακολουθεί μία βραδιά με περισσότερο αλκοόλ. Τα συμπτώματα που προκύπτουν μετά την κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ, μεγαλύτερης από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί το σώμα σας, είναι τα εξής:

 1. Ναυτία
 2. Ζαλάδα
 3. Πονοκέφαλος
 4. Πόνος στην περιοχή του στομάχου
 5. Έντονη κόπωση και εξάντληση
 6. Φωτοευαισθησία
 7. Διαταραχές ύπνου
 8. Ξηροστομία και δίψα
 9. Συμπτώματα κατάθλιψης
 10. Αύξηση της αρτηριακής πίεσης (σπανιότερα)

To αλκοόλ έχει από τη φύση του διουρητική δράση. Μία από τις βασικές αιτίες του hangover είναι η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ιδιότητα του αλκοόλ, η οποία αυξάνεται αναλογικά με την ποσότητα του αλκοόλ που λαμβάνουμε.

Για αυτό το λόγο οι συχνές επισκέψεις μας στην τουαλέτα μας κάνουν να αποβάλλουμε μεγάλες ποσότητες ύδατος και κατά συνέπεια ηλεκτρολυτών (όπως το Κάλιο και το Μαγνήσιο). Επομένως, η αφυδάτωση είναι ενδεχομένως και η κύρια αιτία του πονοκεφάλου που νιώθουμε κατά τη διάρκεια του hangover. Ακόμα, ειδικά όταν είμαστε νηστικοί, το αλκοόλ ενισχύει την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο και τις γαστρεντερικές  διαταραχές.

Επιπλέον, το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυτή πολλές φορές είναι η αιτία για την έντονη ζαλάδα, την κόπωση και την ευερεθιστότητα που προκαλείται από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος.

Τα προβλήματα στον ύπνο προκύπτουν από την έκπτωση παραγωγής μελατονίνης (ορμόνη του ύπνου) με την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό μας ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνουμε, την κατάσταση της υγείας μας, τη σωματική μας διάπλαση, την ηλικία μας και το φύλο μας. Αν και οι επιδράσεις του αλκοόλ μπορούν να γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον οργανισμό, υπάρχουν κάποια όργανα που επηρεάζονται και επιβαρύνονται περισσότερο από κάποια άλλα.

πηγή

Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές για το Πασχαλινό τραπέζι

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο