Εφηβεία / 17+ Παιδί Προτεινόμενο Σχολή Γονέων (Μπαμπάς – Μαμά)

Πόσο συχνά αγκαλιάζετε τα παιδιά σας ;

από τη Ματίνα Λαδικού, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας – Εγκληματολόγο

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς τη σημασία της αγκαλιάς στην ανατροφή και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας, των παιδιών τους.

Πόσο σημαντικό είναι να αγκαλιάζουμε τα παιδιά και να λέμε τους λέμε συχνά “σ΄ αγαπώ”;

Η έκφραση στοργής μέσω της αγκαλιάς και των λεκτικών επιβεβαιώσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Πολυάριθμες μελέτες έχουν επισημάνει τη θετική επίδραση αυτών των ενεργειών στην αίσθηση ασφάλειας, την αυτοεκτίμηση και τη συνολική ψυχική ευεξία ενός παιδιού.

Τα παιδιά που λαμβάνουν τακτικά αγκαλιές και εκφράσεις αγάπης, τείνουν να αναπτύσσουν ισχυρότερους συναισθηματικούς δεσμούς, αυξημένη αυτοπεποίθηση και
πιο θετική οπτική για τις σχέσεις.

Τι σημαίνει η αγκαλιά για το παιδί;

Για ένα παιδί, μια αγκαλιά είναι κάτι περισσότερο από μια απλή σωματική χειρονομία. Χρησιμεύει ως μια ισχυρή μορφή επικοινωνίας, μεταφέροντας αγάπη, επιβεβαίωση και την αίσθηση του ανήκειν.

Οι αγκαλιές δημιουργούν έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά, επιτρέποντάς τους να
αισθάνονται προστατευμένα και κατανοητά. Ψυχολογικά, η πράξη της αγκαλιάς απελευθερώνει ωκυτοκίνη, που συχνά αναφέρεται ως “ορμόνη της αγάπης”, η οποία προάγει τα συναισθήματα εμπιστοσύνης και σύνδεσης.

Αγκαλιάζουμε το παιδί το ίδιο, καθώς μεγαλώνει;

Ενώ η θεμελιώδης ανάγκη για στοργή παραμένει σταθερή, ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται και προτιμούν τη σωματική επαφή μπορεί να εξελίσσεται καθώς μεγαλώνουν.

Τα βρέφη και τα νήπια μπορεί να επιζητούν στενή, συνεχή επαφή, βρίσκοντας παρηγοριά στη ζεστασιά της αγκαλιάς του γονέα.

Καθώς τα παιδιά εισέρχονται στην εφηβεία, η ανάγκη τους για σωματική στοργή μπορεί να εκφράζεται διαφορετικά και να αναζητούν μεγαλύτερη αυτονομία.

Ωστόσο, παραμένει ζωτικής σημασίας για τους γονείς και τους φροντιστές να προσαρμόζουν τις εκφράσεις της αγάπης τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού τους.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Ποια είναι τα οφέλη της αγκαλιάς;

Μετάβαση στο περιεχόμενο