Σχολή Γονέων (Μπαμπάς – Μαμά)

Ψυχολόγοι εξηγούν γιατί πρέπει να σταματήσετε να φιλάτε τα παιδιά σας στα χείλη

Πριν από λίγο καιρό η Βικτόρια Μπέκαμ δημοσίευσε μια φωτογραφία της φιλώντας την κόρη της Χάρπερ στα χείλη και της ευχήθηκε για τα γενέθλιά της. Η φωτογραφία αυτή, προκάλεσε μια έντονη συζήτηση στα σχόλια σχετικά με το αν είναι αποδεκτή ή όχι. Οι γιατροί λένε, τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται αγαπημένα και ασφαλή στο οικογενειακό περιβάλλον. Αλλά το φιλί στα χείλη δεν είναι η καλύτερη ιδέα για να εκφράσουμε τη γονική αγάπη.
 

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

 
Γιατί αυτός ο τρόπος έκφρασης της αγάπης συζητείται τόσο έντονα και ποια είναι η γνώμη των παιδοψυχολόγων;
 
Μπορεί να αλλάξει την κατανόηση του παιδιού για τα προσωπικά όρια.
 
397cb954fa87529e68b993faa7
 
Τα χείλη και το στόμα είναι προσωπικά όρια του σώματος ενός παιδιού, όπως εξηγεί ο ψυχολόγος Charlotte Reznick. Όταν φιλάτε ένα παιδί στα χείλη, τους δείχνετε ότι το περίγραμμα του σώματός του είναι ανοιχτό και ότι κάποιος μπορεί να εισβάλει στην επικράτειά του χωρίς πρόβλημα.
 
Αυτό περιλαμβάνει επίσης σφιχτή αγκαλιά, τάισμα με το ζόρι και επιθετικό γαργάλημα. Έτσι, οι επεμβατικοί γονείς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο του παιδιού τους να αναπτύξει το «σύνδρομο του θύματος» με την αδυναμία του να πει «όχι» και να επιτρέπει να παραβιάζουν τα προσωπικά τους όρια.
 
Είναι ανθυγιεινό.
 
Οι γιατροί, και ειδικά οι οδοντίατροι, προειδοποιούν ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μικροβίων στο στόμα μας που μπορεί να μην μολύνουν τους ενήλικες, αλλά μπορούν να μεταδοθούν σε παιδιά και να τους βλάψουν πολύ. Και δεδομένου ότι το παιδί έχει ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, η Charlotte Reznick διευκρινίζει ότι ορισμένες επικίνδυνες λοιμώξεις μπορούν να εισέλθουν στο σώμα τους μέσω του σάλιου.
 
Το παιδί μπορεί να αρχίσει να φιλάει άλλα άτομα στα χείλη ως έκφραση συμπάθειας.
 
9e6c7a56ddb78aa281bac92f23
 
Το παιδί μπορεί να αρχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που του διδάξατε στο σπίτι, αλλά έξω από τον οικογενειακό κύκλο – φιλώντας άλλα παιδιά ή ενήλικες στα χείλη ως τρόπο έκφρασης συμπάθειας. Ο ψυχολόγος επισημαίνει ότι, ακόμη και αν ήταν μια αθώα χειρονομία εκ μέρους των γονέων, τα παιδιά μαθαίνουν πράγματα με τη μίμηση. Έτσι, μπορεί να προσπαθήσουν να επαναλάβουν την ίδια χειρονομία με άλλους, χωρίς να συνειδητοποιήσουν την οικεία επίπτωση αυτής της χειρονομίας. Γι ‘αυτό προτείνει να φιλάτε το παιδί μόνο στα μάγουλα ή στο μέτωπο.
Μετάβαση στο περιεχόμενο