Θέματα Ασφαλείας Προτεινόμενο

STAY SAFE: 10 βασικοί κανόνες ασφαλείας όταν μετακινήστε με ταξί!

από τον Γιώργο Μιμμή, υπεύθυνο σε θέματα ασφαλείας, Founder & Chief Instructor του συστήματος αυτοάμυνας Raptor Krav Maga –  raptorkravmaga.blogspot.gr

 διαβάστε επίσης —-> STAY SAFE: Εσύ κλειδώνεις τις πόρτες του αυτοκινήτου? Δείτε τι έγινε στο βίντεο!  

διαβάστε επίσης —-> STAY SAFE: 5 βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά, όταν χαθούν

Πολλοί ενήλικοι κυρίως, επιλέγουν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις ταξί. Το ζήτημα είναι αν γνωρίζετε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας γι’ αυτές τις μετακινήσεις. Παρακάτω θα διαβάσετε αναλυτικά τι πρέπει να προσέχετε κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ταξί.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

1.Μετακινήστε από το σπίτι προς τη δουλειά ή κάπου αλλού; Είστε έξω για διασκέδαση και θέλετε να επιστρέψτε σπίτι; Σε ΚΑΘΕ περίπτωση, ιδίως νύχτα αλλά και όλες τις άλλες ώρες της ημέρας, θα καλέσετε σε σταθμό ταξί, εκεί όπου υπάρχει υπηρεσία εξυπηρέτησης και μιλάτε με κάποιον στο τηλέφωνο και όχι σε κάποιο ηχογραφημένο μήνυμα. Κάθε σταθμός ταξί, καταγράφει τις κλήσεις, γνωρίζει τους οδηγούς των ταξί καθώς και τους αριθμούς κυκλοφορίας τους. Είναι ασφαλέστερο να καλέσετε ταξί παρά να επιλέξετε να μπείτε σε κάποιο που βρίσκεται ακόμη και σε πιάτσα.

2. Σε περίπτωση που ξεχάσατε το κινητό σας τηλέφωνο ή το χάσατε ή δεν έχει μπαταρία, θα καλέσετε ταξί από ένα μέρος όπου έχει κίνηση και κόσμο. Για παράδειγμα διανυκτερεύοντα περιπτερά είναι ένα κάλο σημείο. Αν είστε σε κάποιο κέντρο διασκέδασης ή εστιατόριο και ζητήσετε να σας καλέσουν ταξί, να τους πείτε να σας πουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος – ταξί (όχι κάποιον άλλον αριθμό) και σε ποιον σταθμό ανήκει.

3.Φροντίζετε ΠΑΝΤΑ, να ενημερώσετε κάποιον δικό σας άνθρωπο (συγγενή, φίλο, συνεργάτη), για τον προορισμό σας, να του πείτε ότι θα μετακινηθείτε με ταξί που καλέσατε (να αναφέρετε και το σταθμό ταξί).

4. Λέμε ρητά στον οδηγό ποια διαδρομή θα ακολουθήσει, στην παραμικρή αλλαγή του λέμε να μην αλλάξει πορεία. Με την παραμικρή υποψία κίνδυνου, έχουμε έτοιμο το τηλέφωνο μας να ειδοποιήσουμε την αστυνομία και κάποιον δικό μας.

5.Μια καλή ιδέα είναι να τραβήξετε φωτογραφία τις πινακίδες κυκλοφορίας του ταξί πριν μπείτε μέσα ή να καταγράψετε στο κινητό σας τον αριθμό κυκλοφορίας του και να στείλετε τον αριθμό ή τη φωτογραφία στο άτομο που έχετε ενημερώσει

6.Κάθεστε ΠΑΝΤΑ, στο πίσω κάθισμα και στη δεξιά πλευρά για να βλέπετε με ευκολία κάθε κίνηση του οδηγού αλλά και τη διαδρομή. 

7.ΠΟΤΕ δεν παίζετε με το κινητό σας, δεν κοιτάτε μηνύματα και δεν απασχολείτε το μυαλό σας με κάτι άλλο. Η μόνη σας προσοχή είναι η διαδρομή και ο οδηγός. Επίσης, δε χρειάζεται κυρίως όταν είστε μόνοι σας να αποκαλύπτετε στοιχεία για την προσωπική σας ζωή, τη δουλειά σας και να πιάνετε κουβέντα με τον οδηγό.

8.Για κανέναν λόγο, ιδίως νύχτα και σε περιοχές που δεν υπάρχει κυκλοφορία ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ και ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΤΕ σε ταξί που περνά από το μέρος που βρίσκεστε.

9. ΠΟΤΕ δεν μπαίνετε σε ταξί που μεταφέρει και άλλους επιβάτες. 

10. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, ζητάτε από τον οδηγό να σας περιμένει μέχρι να εισέλθετε στην είσοδο της κατοικίας σας.

Διαβάστε επίσης:
Μετάβαση στο περιεχόμενο