Επικαιρότητα

Τα trends της ημέρας – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Ιουνίου 2024!!!

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους!!! Τα trends της ημέρας και όσοι γιορτάζουν σήμερα 17 Ιουνίου 2024 είναι παρακάτω:

Ονομαστική γιορτή: –

Τα trends της ημέρας είναι:

 – Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας 

Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες.

Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

200 χώρες του κόσμου συντονίζουν της ενέργειές τους για την καταπολέμηση του φαινομένου, μέσω του ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή καθιερώθηκε και η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας (World Day to Combat Desertification and Drought).

Στη χώρα μας, το ένα τρίτο των εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης.

Η ξηρασία είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και σε όλο και περισσότερο στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην πραγματικότητα, οι προβλέψεις εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 οι ξηρασίες μπορεί να επηρεάσουν πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2000, σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες (WMO 2021). Όταν περισσότεροι από 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ελλείψεις νερού, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Όλο και περισσότεροι από εμάς θα ζούμε σε περιοχές με ακραίες ελλείψεις νερού, συμπεριλαμβανομένου ενός στα τέσσερα παιδιά μέχρι το 2040 (UNICEF). Καμία χώρα δεν έχει «ανοσία» στην ξηρασία (UN-Water 2021).

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας για το 2023 είναι « Η γη της, τα δικαιώματά της» και τονίζει ότι ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στη γη και τα συναφή περιουσιακά δικαιώματα είναι μια άμεση επένδυση στο μέλλον τους και στο μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι καιρός οι γυναίκες και τα κορίτσια να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προσπαθειών για την αποκατάσταση της γης και την καταπολέμηση της ξηρασίας, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Η συνταγή της μαμάς: Μελιτζάνες στον φούρνο με τυριά

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο