Σχολή Γονέων (Μπαμπάς – Μαμά)

Τι λέει η επιστήμη για τους γονείς που φιλάνε τα παιδιά τους στο στόμα

Ως γονείς, θέλουμε συνεχώς να εκφράζουμε την αγάπη και την τρυφερότητά μας στα παιδιά. Τα αγκαλιάζουμε, τα γαργαλάμε, τα πειράζουμε και τα φιλάμε. Ενώ, όμως, ένα φιλί στο μάγουλο είναι η πιο συνηθισμένη κίνηση αγάπης, κάποιοι γονείς επιλέγουν να φιλάνε τα παιδιά τους στόμα. Υπάρχει άραγε σωστή απάντηση για το αν είναι καλό ή κακό να εκφράζουμε την αγάπη μας μ’ αυτόν τον τρόπο; Τί λένε γι’ αυτό οι ειδικοί;

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Οι απόψεις, όπως φαίνεται, διίστανται κι εδώ! Κάποιοι γιατροί επιμένουν πως είναι καλύτερο να μην φιλάμε τα παιδιά στο στόμα, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως το φιλί είναι έκφραση αγάπης και μόνο καλό κάνει στα μικρά μας!
 
Γιατί δεν πρέπει να φιλάμε τα παιδιά στο στόμα
 
Μεταφέρουμε μικρόβια
 
Οι γιατροί, και ειδικά οι οδοντίατροι, προειδοποιούν ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μικροβίων στο στόμα μας που μπορεί να μην μολύνουν τους ενήλικες, αλλά μπορούν να μεταδοθούν σε παιδιά και να τους βλάψουν πολύ. Και δεδομένου ότι το παιδί έχει ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, η Δρ. Ρέζνικ, κορυφαία Αμερικανίδα ψυχολόγος, διευκρινίζει ότι ορισμένες επικίνδυνες λοιμώξεις μπορούν να εισέλθουν στο σώμα τους μέσω του σάλιου.
 
Το παιδί μπερδεύεται σχετικά με τα προσωπικά του όρια
 
Τα χείλη και το στόμα είναι τα προσωπικά όρια του σώματος ενός παιδιού, όπως εξηγεί ο ψυχολόγος Δρ.Ρέζνικ. Όταν φιλάτε ένα παιδί στα χείλη, τους δείχνετε ότι το σώμα του είναι ανοιχτό και ότι κάποιος μπορεί να παραβιάσει ανενόχλητος τα όριά του.
 
Θα αρχίσει να φιλάει και άλλους στο στόμα
 
Επιπλέον, το φιλί στο στόμα γίνεται μία συνήθεια για το παιδί και ενδεχομένως να φιλάει κι άλλους ανθρώπους στο στόμα εκδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την συμπάθεια και την αγάπη του. Κάτι τέτοιο, όμως, ίσως το εκθέσει σε κινδύνους που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί.
 
Η αντίθετη άποψη
 
Κάποιοι άλλοι επιστήμονες, θεωρούν πως το φιλί, όπως το χάδι και η αγκαλιά, είναι ο τρόπος να εκφράσει ο γονιός την τρυφερότητά του. Η συναισθηματική ασφάλεια που δημιουργείται εκείνη την ώρα στο παιδί είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα ανάπτυξή του, αλλά και για το δέσιμο που νιώθει με το γονιό. Το φιλί, σε κάθε του μορφή, πετυχαίνει αυτόν ακριβώς το σκοπό, και είναι ίσως ο πιο άμεσος και ιδιαίτερος τρόπος εκδήλωσης της μεταξύ τους αγάπης.

UniPro  δίπλα σου όπου κι αν είσαι!

ceid-courses.gr

Διαβάστε επίσης

Πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει μια υγιή σχέση με την τεχνολογία

Άγχος νηπίου: Οι 3 ενδείξεις που πρέπει να γνωρίζετε

Το παιδί ψευδίζει: Αιτίες και Αντιμετώπιση για τη Διαταραχή της Άρθρωσης

Ψυχολογία των χρωμάτων: Τι δείχνει το αγαπημένο σας χρώμα για τον χαρακτήρα σας

UNIPRO: Γιατί είναι η πρώτη επιλογή στην Ελλάδα, για Φοιτητικές Εργασίες – Projects – Πτυχιακές – Διπλωματικές?

Μοριοδοτούμενα Προγράμματα όλων των ειδικοτήτων μέσω Ασύγχρονης Διαδικτυακής Διδασκαλίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο