Μωρό

Οι τσακωμοί στο σπίτι επηρεάζουν την ψυχολογία των μωρών

Μία έρευνα έδειξε ότι τα μωρά βιώνουν τους τσακωμούς των γονιών τους και τα επηρεάζει στη διαχείριση του άγχους στην ενήλικη ζωή τους.

Οι ήχοι των τσακωμών στο σπίτι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος των παιδιών επεξεργάζεται τους συναισθηματικούς τόνους της φωνής. Ο εγκέφαλος των μωρών αντιδρά στις άγριες  φωνές ακόμα και όταν αυτά κοιμούνται.

Ο εγκέφαλος των μωρών είναι εύπλαστος. Τα περιβάλλοντα και τα γεγονότα που βιώνουν, διαμορφώνουν το μυαλό τους για καλό ή για κακό. Το άγχος που προκαλείται από την κακομεταχείριση ή όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ίδρυμα είναι σημαντικό όπως έδειξε μια πρόσφατη έρευνα.

Ερευνήθηκε κατά πόσο μια κοινή πηγή άγχους όπως ο τσακωμός των γονιών, συνδέεται με το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των μωρών, υποστηρίζει η έρευνα του University of Oregon.

Μελετήθηκαν οι εγκέφαλοι 20 μωρών στον ύπνο, ηλικίας από 6 μηνών έως 12 μηνών, μετρώντας την πίεση του αίματος σε σχέση με τη δράση του εγκεφάλου. Μέσα στο σκάνερ τα παιδιά άκουγαν έντονες ομιλίες ενός άντρα που ήταν άλλοτε πολύ θυμωμένος, λίγο θυμωμένος, χαρούμενος ή ήρεμος.

Ο εγκέφαλος των μωρών αντιδρούσε με συγκεκριμένα μοτίβα κάθε φορά. Σε σύγκριση με παιδιά που μεγάλωσαν σε υγιές οικογενειακό περιβάλλον, τα παιδιά που ζουν σε οικογένειες που έχουν συχνές αντιπαραθέσεις ανταποκρίνονταν στην πολύ θυμωμένη φωνή με αντίδραση στις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με το άγχος και τη ρύθμιση συναισθημάτων.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα μωρά καταλαβαίνουν τους τσακωμούς των γονιών τους και ότι αυτές οι διαμάχες επηρεάζουν το πώς διαχειρίζονται ο άγχος και το συναίσθημα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο