Παιδί και Ασφάλεια Προτεινόμενο

Διακοπές με ασφάλεια για παιδιά & εφήβους!

της δημοσιογράφου Ελένης Βασιλοπούλου @elena_juniorsclub

Καλοκαίρι χωρίς Αύγουστο, δεν υπάρχει!

Αύγουστος στην Ελλάδα σημαίνει διακοπές για όλους! Η Μεγάλη Εορτή της Παναγίας μας, ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού λίγο πριν ξεκινήσει η νέα σχολική και η φοιτητική χρονιά, λίγη ξεκούραση για εμάς, πριν αναλάβουμε εκ νέου τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις και ένα τελευταίο καλοκαιρινό φεγγάρι!

Αγαπημένος μήνας για εμένα προσωπικά και για τους περισσότερους Έλληνες! Τα χωριά αναγεννιούνται, τα πανηγύρια έχουν την τιμητική τους, οι παραλίες γεμίζουν και στις πισίνες κάνουμε τα καλύτερα παιχνίδια! Ωστόσο, ο κίνδυνος καραδοκεί και οι πνιγμοί είναι πολλοί για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου στο μεγαλύτερο μέρος έχει ακτογραμμή. Αυτές τις διακοπές θα έλεγα, να τις συνδυάσετε με μαθήματα κολύμβησης στα παιδιά σας! Είναι μια ευκαιρία ιδίως για τα μικρά παιδιά, να μάθουν να κολυμπούν με ασφάλεια!

Διακοπές σημαίνει χαρά, παύση από όσα μας κουράζουν, χαλάρωση, παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους, ανεμελιά μεν όχι όμως αμέλεια και αδιαφορία γιατί οι κίνδυνοι πάντα καραδοκούν! Να περάσετε υπέροχα και να πράττετε με συνείδηση!

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Συνέντευξη με τον Χαλιώτη Δημήτριο, Εθελοντή Ναυαγοσώστη – Εκπαιδευτή, Υπεύθυνο Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών ΕΕΣ Πάτρας

Για να σας επιστήσω την προσοχή, καθώς έχετε ήδη χαλαρώσει, ο κος Χαλιώτης Δημήτρης, ως εκπαιδευτής και ναυαγοσώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Πάτρα, μας παραθέτει τις συμβουλές τους και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να περάσουμε ένα καλοκαίρι με ηρεμία!

j.c.: Πού οφείλονται τόσοι πνιγμοί κάθε χρόνο ;

Δ.Χ.: Το φαινόμενο είναι αρκετά πολύπλοκο. Είναι αρκετοί οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο σε θάνατο από πνιγμό. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μας, κάποιοι από τους σημαντικότερους λόγους είναι η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας, η μη επίβλεψη ατόμων που χρήζουν επίβλεψης (μωρά, παιδιά, άτομα που δεν γνωρίζουν κολύμπι, άτομα με προβλήματα υγείας, ηλικιωμένοι) και η χρήση ακατάλληλων μέσων πλευστότητας.

j.c.: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, για την ασφάλεια των παιδιών που κάνουν μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα;

Δ.Χ.: Τα παιδιά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κολυμπούν χωρίς επίβλεψη, καθώς η άγνοια κινδύνου και η περιορισμένη σωματική ικανότητα που τα χαρακτηρίζει, μπορεί πολύ εύκολα να τα μετατρέψει σε θύματα πνιγμού, όταν οποιοσδήποτε, απλοϊκός για τους υπόλοιπους, κίνδυνος, παρουσιαστεί.

Σημαντικό επίσης είναι να χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα πλευστότητας. Και ως κατάλληλο μέσο πλευστότητας, εννοούμε ένα μέσο πλευστότητας, που εξασφαλίζει συνεχώς την ικανότητα να επιπλέουμε με το κεφάλι σε ασφαλή θέση

(έξω από το νερό).

Ακόμα, είναι σημαντικό να μην εκθέτουμε τα παιδιά, πολύ ώρα μέσα στο νερό(κίνδυνος υποθερμίας), αλλά και στον ήλιο (κίνδυνος ηλίασης, θερμικής εξάντλησης, ακόμα και θερμοπληξίας).

j.c.: Οι έφηβοι συνδυάζουν την πισίνα ή τη θάλασσα με πάρτι, αλκοόλ κλπ. Τι μπορεί να προκληθεί με αυτή τη συμπεριφορά ;

Δ.Χ.:Το υγρό στοιχείο, μας παρέχει μια σημαντική απόλαυση, δροσία και τρόπο γυμναστικής. Σε κάθε περίπτωση όμως, απαιτεί τον σεβασμό μας και θα πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι στους κανόνες του, αν θέλουμε να παραμένουμε ασφαλείς.

Επ ουδενί, δεν θα πρέπει να επιδεικνύουμε χαλαρές συμπεριφορές. Ειδικά οι έφηβοι, που έχουν την τάση να υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και να δοκιμάζουν παράτολμες πράξεις μέσα στο υγρό στοιχείο, θα πρέπει να είναι, κατ’ αρχάς, σωστά ενημερωμένοι, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και το σωστό τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους ενδεχόμενους κίνδυνους στο νερό.

Παιδικές φοβίες: Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

Μετάβαση στο περιεχόμενο