Μωρό

Για ποιους λόγους να φτιάξουμε τα νεογιλά δόντια;

Τα νεογιλά δόντια είναι σημαντικό να φτιαχτούν ανάλογα με την ηλικία την οποία βρίσκεται το παιδί και τα δόντια τα οποία έχουν το πρόβλημα και χρήζουν θεραπείας.

Η ηλικία αλλαγής των δοντιών ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τα παιδιά. Φέρνοντας τα πρώτα τους μόνιμα δόντια. Προετοιμάστε και γιορτάστε αυτή τη μετάβαση μαζί τους.

Αν τα νεογιλά δοντάκια που έχουν χαλάσει, δεν είναι έτοιμα να αλλαχθούν. Τότε πρέπει να τα διατηρήσουμε υγιή στη θέση τους μέχρι να έλθει η ώρα τους να «φύγουν» από μόνα τους.

Συνοπτικά οι λόγοι είναι:

Το παιδί δυσκολεύεται να μασήσει: Τα τερηδονισμένα δόντια δημιουργούν συνήθως πόνο στο παιδί και ευαισθησίες κατά τη μάσηση. Με αυτό το τρόπο το παιδί αποφεύγει το φαγητό συχνά μέσα στην ημέρα και η διατροφή του αλλάζει ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας της τερηδόνας.

Το παιδί δεν θα έχει σωστή ομιλία: Προβλήματα τερηδόνας κυρίως στα μπροστινά παιδικά δόντια μπορούν να καταλήξουν αναγκαστικά σε πρόωρη εξαγωγή νεογιλού δοντιού και να επηρεάσουν την εξέλιξη της ομιλίας. Η απώλεια τους μπορεί να κάνει το παιδί να ψευδίζει ή να μην αρθρώνει σωστά όλες τις λέξεις. Θέματα λόγου αργότερα για να διορθωθούν χρειάζονται την επέμβαση λογοθεραπευτή.

Να μην πονάει: Ο πόνος είναι το σημαντικότερο αίτιο, το οποίο θα πρέπει να σας οδηγήσει στον παιδοδοντίατρο για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στα δόντια. Ο πόνος στα δόντια είναι από τους πιο ανυπόφορους και μπορεί να μαρτυρά ισχυρές και επικίνδυνες φλεγμονές.

Να διατηρηθεί ο χώρος για τα μόνιμα δόντια: Στην περίπτωση που τα χαλασμένα δόντια δεν φτιαχτούν, θα οδηγηθούν σε πρόωρη εξαγωγή. Όταν τα μόνιμα δόντια δεν έχουν τον απαιτούμενο χώρο για να βγουν και να αντικαταστήσουν τα νεογιλά, θα βγουν στραβά και σε δεύτερο χρόνο θα απαιτείται ορθοδοντική θεραπεία (σιδεράκια).

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Να αποφευχθεί η ανάπτυξη τερηδόνας:

Ένα παιδί με μολυσμένο στοματικό περιβάλλον. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναπτύξει τερηδόνα στα μόνιμα δόντια που μπορεί να εμφανιστούν, από τα πρώτα 6 χρόνια του παιδιού μέχρι και η ζημιά να είναι ανεπανόρθωτη.

Να μην επηρεάσουν τη γενική υγεία του παιδιού: Σε προχωρημένες περιπτώσεις που τα δόντια είναι χαλασμένα σε βάθος υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν σοβαρές φλεγμονές. Μεγάλα αποστήματα που μπορεί να το οδηγήσουν ακόμη και στο νοσοκομείο.

Να χαμογελάει και να αισθάνεται άνετα: Τα χαλασμένα παιδικά δόντια είναι εμφανή και μπορούν να αποτελέσουν αιτία το παιδί σας. Να αποξενωθεί και να απομονωθεί από το περιβάλλον του. Όλα τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται άνετα με τον εαυτό τους και να μην ντρέπονται να χαμογελάνε.

Η αλλαγή δοντιών είναι περισσότερο από μια φυσική διαδικασία. Είναι μια ευκαιρία για γονείς να διδάξουν στα παιδιά τη σημασία της προσωπικής φροντίδας και υγιεινής.

Ωστόσο, οδοντιατρικά προβλήματα όπως η τερηδόνα. Μπορούν να αποφευχθούν με σωστούς κανόνες φροντίδας και σωστή διατροφή. Θα πρέπει ο γονέας να συζητήσει με τον έμπειρο παιδοδοντίατρο τις οδοντιατρικές ανάγκες του παιδιού του.

Πρακτικές Συμβουλές για Γονείς

Δημιουργήστε μια θετική ρουτίνα: Κάντε το βούρτσισμα των δοντιών μια ευχάριστη οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιήστε παιχνίδια ή τραγούδια για να κάνετε τη διαδικασία πιο διασκεδαστική.

Επιλέξτε τα σωστά εργαλεία: Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα κατάλληλου μεγέθους για το παιδί σας. Φθοριούχο οδοντόκρεμα σε ποσότητα ανάλογη με την ηλικία του.

Εξηγήστε τη διαδικασία: Μιλήστε στο παιδί σας για την αλλαγή των δοντιών με απλά λόγια. Εξηγήστε ότι είναι μια φυσιολογική διαδικασία και μέρος της ανάπτυξής του.

Γιορτάστε κάθε χαμένο δόντι: Δημιουργήστε μια μικρή τελετή ή παράδοση για κάθε δόντι που πέφτει. Αυτό μπορεί να κάνει την εμπειρία πιο θετική για το παιδί.

Ενθαρρύνετε την υγιεινή διατροφή: Προσφέρετε υγιεινά σνακ όπως φρούτα και λαχανικά. Αντί για γλυκά και αναψυκτικά.

πηγη

Εφηβεία: Πότε σταματά η ανάπτυξη στο κορίτσι – Juniors Club

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο