Παιδί

Παιδί κι αυτοπεποίθηση – Τι κάνεις αν είναι ντροπαλό;

Τα ντροπαλά παιδιά έχουν συνήθως χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε δραστηριότητες και παιχνίδια που θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού αλλά και τις σχέσεις σας μαζί του!

Συμβουλές για τα ντροπαλά παιδιά

Πολλές φορές γονείς και εκπαιδευτικοί ακούνε τα παιδιά να λένε: “Δεν θα τα καταφέρω”, “Δεν μπορώ να το κάνω” και άλλες παρόμοιες εκφράσεις που συνοδεύονται από αρνητική διάθεση και αμηχανία.

Εάν αυτές οι εκφράσεις ακούγονται οικείες και το παιδί σας συχνά σκέφτεται και μιλά με τρόπο που υποδηλώνει χαμηλή αυτοπεποίθηση, τότε δεν είστε μόνοι. Γονείς και εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με τα ζητήματα αυτοπεποίθησης του παιδιού τους έστω και μια στιγμή στη ζωή τους.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Ας δούμε όμως τι είναι η αυτοπεποίθηση, γιατί είναι σημαντική στη ζωή ενός παιδιού και πως μπορεί να χτιστεί με απλά παιχνίδια και δραστηριότητες.

1. Τι είναι αυτοπεποίθηση;

Με απλά λόγια, η αυτοπεποίθηση είναι το πόσο πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητες του. Η αίσθηση του εαυτού μας στον κόσμο εμφανίζεται ως μια αναπτυξιακή διαδικασία με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας από τις πρώτες μας σχέσεις.

Τα παιδιά που έχουν μια θετική αίσθηση του εαυτού τους είναι πιο σίγουρα και αισιόδοξα στις αλληλεπιδράσεις τους. Τα παιδιά των οποίων η αίσθηση του εαυτού είναι λιγότερο θετική μπορεί να αγωνιστούν με άγχος και αισθήματα απελπισίας.

Η αίσθηση του εαυτού μας στον κόσμο έχει τις ρίζες της στην πρώιμη ανάπτυξη αλλά αλλάζει και μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου στις σχέσεις σε όλη μας τη ζωή.

2.Γιατί η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική στη ζωή των παιδιών;

Τα παιδιά που αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους έχουν την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Αισθάνονται περήφανα για το τι μπορούν να κάνουν.

Η υψηλή αυτοπεποίθηση βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα λάθη. Βοηθά τα παιδιά να προσπαθήσουν ξανά, ακόμα κι αν αποτύχουν στην αρχή.

Ως αποτέλεσμα, η αυτοπεποίθηση βοηθά τα παιδιά να τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο, στο σπίτι και με φίλους.

Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν αισθάνονται σίγουρα για τον εαυτό τους. Εάν πιστεύουν ότι οι άλλοι δεν θα τους αποδεχτούν, μπορεί να μην συμμετάσχουν σε κάποια δραστηριότητα. Μπορούν να επιτρέψουν σε άλλους να τους φέρονται άσχημα.

Μπορεί να δυσκολευτούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις. Μπορεί να τα παρατήσουν εύκολα ή να μην προσπαθήσουν καθόλου.

Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ότι μπορούν να κάνουν λάθη, ότι σε κάποιο παιχνίδι μπορεί να χάσουν ή να αποτύχουν σε μια προσπάθεια τους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μην αποδώσουν το καλύτερο που μπορούν.

Παιδιά με αυτοπεποίθηση:

Νιώθει αποδεκτό
Αισθάνεται σίγουρο
Νιώθει περήφανο για το τι μπορεί να κάνει
Σκέφτεται θετικά πράγματα για τον εαυτό του
Πιστεύει στον εαυτό του

Παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση:

Είναι σκληρά με τον εαυτό τους
Νιώθουν πως δεν είναι τόσο καλά όσο τα άλλα παιδιά
Σκέφτονται περισσότερο τις στιγμές που αποτυγχάνουν παρά όταν πετυχαίνουν
Έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης
Έχουν αμφιβολίες και δεν δοκιμάζουν καινούρια πράγματα

πηγη

Θεατρικά Εργαστήρια από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας – Juniors Club

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο